BIJZONDERE BESTEMMINGEN

Logo Wereld

VREEMDE VERHALEN

Het geheimzinnige bos Brocéliande, waar de Arthur legende tot leven komt

In de buurt van de stad Tréhorenteuc vind je het bos van Paimont. Volgens lokale legendes is dit het bos Brocéliande, waar de mysterieuze halfzus van koning Arthur, Morgana, haar valse minnaars gevangen hield. 

Aan het einde van de 12e eeuw bedacht Chrétien de Troyes de legende van het Bos van Brocéliande. “Het bos der wonderen” werd geschreven in zijn Arthuriaanse roman “De ridder met de leeuw”. Hij liet zich inspireren door ‘Bréchéliant’, een bos in Klein Bretagne dat vol zit met folklore en andere fantastische verhalen. Tot op de dag van vandaag bewaart het bos van Paimpont de geschiedenis van dit legendarische bos.

Bezoek Brocéliande en je krijgt een voorproefje van het mythische bos; van de verhalen en de ware, enigszins obscure sfeer die dit bos uniek maakt.

De fontein van Barenton

De Fontein Barenton staat al honderden jaren bekend om zijn bovennatuurlijke krachten. Het ligt verscholen in het Bos van Brocéliande in de buurt van het dorp Folles Pensées.

De eerste keer dat de Barenton-fontein voorkomt, is in de 12e eeuw. Het is de enige plek in het Paimpont-bos die echt iets te maken heeft met de legende van koning Arthur. Tobert Wace ging er in de 12e eeuw heen. Hij was een dichter die zelf wilde zien hoe geweldig de fontein was.

De fontein kan mensen helpen zich beter te voelen, maar het kan ook grote rampen veroorzaken. Een storm begint wanneer water op de stenen plaat ernaast wordt gegoten. Chrétien de Troyes vertelde dit verhaal in “Le Chevalier de Lion”, en de kerk van Trehorenteuc heeft er een schilderij van.

Lange tijd kwamen hier mensen in tijden van droogte. Parochianen vroegen de heilige Mathurin om regen de voet van een kruis in het water te dopen.

Barenton

Het graf van Merlijn

Mr. Poignand, rechter bij het Tribunal de Montfort aan het begin van de 19e eeuw, was ervan overtuigd. In een pamflet uit 1820 zei hij dat Merlijn, de adviseur van koning Arthuraan het einde van de 5e eeuw werd begraven in het bos van Brocéliande, in de buurt van Saint-Malon-on-Mel, een plaats genaamd Les Landelles.

In 1889 deed de Franse schrijver Félix Bellamy onderzoek naar de plek die Poignand 70 jaar eerder het “Graf van Merlijn” noemde. Hij vond een megalithisch monument waarvan nog maar 6 blokken  overeind stonden. Toen hij in oktober 1892 terugkwam, was de begraafplaats opgeblazen en vernietigd door schatzoekers. Er zijn vandaag nog maar twee grote stenen over.

Het graf van Merlijn ligt in de richting van Saint-Malon-sur-Mel in het nationale bos van Paimpont. Dicht bij de weg is een camping met paden en informatieborden. Er is een parkeerplaats in de buurt.

Het graf van Merlijn, Broceliande

De fontein van de jeugd

Deze kleine fontein ligt dicht bij het graf van Merlijn. Er wordt gezegd dat de fontein in het verleden omringd was met grote rotsblokken en er erg indrukwekkend uitzag. Het lijkt erop dat druïden deze plek gebruikten als een plaats om samen te komen. Elk jaar, tijdens de zomerzonnewende, zouden druïden pasgeboren kinderen naar de fontein hebben gebracht en hun namen hebben genoteerd in een register dat bekend staat als de Marith. In de Keltische taal werden deze waterbronnen “Jaouanc” genoemd, wat “jeugd” betekent.

Ouders die hun kind niet konden meenemen in het jaar van zijn of haar geboorte, konden hem of haar het volgende jaar inschrijven. Het kind werd toen beschouwd als een pasgeborene en was dus een jaar jonger!

Broceliande, Fontein van de Jeugd

Het dal van geen terugkeer

De Val sans Retour, of de Vallei van geen terugkeer, is waar Morgana, de zus van koning Arthur, ontrouwe minnaars tot haar gevangene zou maken. Ze zouden daar voor altijd vastzitten.

Lancelot kwam een van hen bevrijden en won de strijd tegen Morgana die vervolgens alle vervloekte geliefden vrijliet. Maar Lancelot betaalde een hoge prijs omdat Morgana erin slaagde hem gevangen te nemen. Ondanks haar vele minnaars was Morgana altijd verliefd op Lancelot geweest. Maar hij had alleen oog voor Guinevere, de vrouw van koning Arthur. 

Dit was één van de redenen waarom Morgana zo boosaardig werd. Uiteindelijk wist Lancelot te ontsnappen en vervolgde zijn tocht om de Graal te vinden.

De sprookjesspiegel

Het kristalheldere water van de vijver bij de ingang van Val sans Retour zou de aanwezigheid van magie suggereren. Mensen zeggen dat er ooit zeven feeën in deze vijver leefden. Op een dag ging een van hen uit nieuwsgierigheid naar een man kijken en ze werden verliefd op elkaar. Toen de zussen zagen wat er aan de hand was, doodden ze de man omdat ze het niet konden uitstaan de twee zo samen te zien. Getroffen door verdriet doodde de jonge fee haar zussen.

Nu is het water zo rustig dat je er je eigen gezicht in kunt zien.

De Gouden Boom

Broceliande, gouden boom

De Gouden Boom, ontworpen door François Davin in 1991 en gelegen in het onderste gedeelte van de Val sans Retour , in het dorp Paimpont, is een kunstwerk. Een vreselijke brand verwoestte ongeveer 400 hectare bos in 1990. Deze boom, die is bekleed met echt bladgoud, betekent de wedergeboorte van het bos, evenals zijn fragiele en waardevolle karakter. 

De boom is omringd door vijf verkoolde bomen die het verdwijnen van de natuur vertegenwoordigen.

De zetel van Merlijn

Zetel van Merlijn

Een unieke formatie, bijgenaamd de “Zetel van Merlijn”, is te vinden op de top van de Val sans Retour. Het is een structuur van gekanteld, donkere leisteen en talloze inkepingen. 

Vanaf daar overspant het uitzicht de hele westelijke horizon. Merlijn zou er de voorkeur aan hebben gegeven om zijn nachten daar door te brengen, na te denken over de gebeurtenissen van de dag en de gebeurtenissen van morgen te plannen.

Ook deze site is afgebeeld in de kerk van Tréhorenteuc. Ik weet niet helemaal zeker of de abbé de zetel van Merlijn in gedachten had toen hij deze stenen liet schilderen. Misschien zijn het toch de versteende geliefden die probeerden te ontsnappen aan Morgana’s betovering.

De magische eik van de Hindrés

Magische Eik

De Eik van de Hindrés is een van de grootste in zijn soort in het staatsbos van Paimpont, die zich onderscheidt door zijn grootte en kronkelige takken. Een “vochtige locatie” wordt “Hindrés” genoemd. Het is een wintereik (Quercus Petraea) die sinds 1997 als markante boom is aangewezen. De eik van de Hindrés, ongeveer 500 jaar oud, is indrukwekkend. De massieve rechte stam en prachtige takken zijn een opmerkelijk gezicht.

Chêne des rues Éon

De enorme omtrek (10 meter!) en massieve takken zullen je ongetwijfeld verbazen. Deze enorme boom in Concoret was voorheen bekend als Chêne des rues Éon, ter nagedachtenis aan  Éon de l’Étoile.

Pater Guillotin, een dissidente priester die tijdens de Franse Revolutie zijn toevlucht zocht in de holte van zijn stam, gaf de boom zijn naam.

Éon de l’Étoile is te vergelijken met Robin Hood. In de 12e eeuw zwierf hij samen met zijn kameraden door Brocéliande. Ze beroofden de rijken om het geld te verdelen onder de armen.

De boom is tussen de 800 en 1.000 jaar oud.

guilotin

En nog veel meer!

Er zijn ook megalithische overblijfselen zoals de Tombe van de Reuzen (Tombeau de Geants), de Tuin van de Monniken (Jardin aux Moines), de Glijdende Rots (Rocher Gissant), historische smederijen en verschillende musea.

Het is leuk om na het bezoek aan Brocéliande de kerk van Trehorenteuc te bezoeken. Op de afbeeldingen in de kerk zul je de magische plekken herkennen.

Alle bezienswaardigheden kun je terugvinden op een kaart die je bij het toeristenbureau kunt krijgen. Ik heb hier link naar een kaart die je kunt downloaden

Je hebt voor een bezoek aan deze omgeving meer dan één dag nodig als je alles goed wilt bekijken. 

Verblijf in de omgeving

Als je hieronder de data invult, kun je kijken welke hotels in de omgeving beschikbaar zijn. Vergeet niet uit te zoomen, om een compleet beeld te krijgen. 

Booking.com

Georganiseerde reis vanuit Rennes

Als je geen eigen vervoer tot je beschikking hebt, kun je kijken of je in Rennes een groepje kunt samenstellen om van daaruit naar een dagtour naar Brocéliande te maken.  

Leuk om te lezen:

Als je met kinderen bent is het een fantastisch idee om de serie over Arhtur mee te nemen. Op de omslag staat:

Martijn van der Linden De dertienjarige Arthur krijgt van zijn oude vriend Merlijn een steen cadeau. En het blijkt een heel bijzondere te zijn; in de steen kijkt hij terug naar een leven dat vele honderden jaren eerder geleefd werd. Langzamerhand komt Arthur erachter dat het leven van de jongen in de steen grote overeenkomsten vertoont met het zijne. 

Er zijn drie spannende delen, waar je als volwassenen ook van zult genieten!

Als je Frans kunt lezen, is het natuurlijk geweldig als je de originele boeken van Abbé Gillard in de vorm van E-boeken mee neemt. 

Het boek hiernaast is voor minder dan €5,00 te downloaden bij bol.com.

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave