Rechtvaardige rechters

De diefstal van de Rechtvaardige Rechters

Het mysterie van de diefstal van de Rechtvaardige Rechters is een onopgelost mysterie, dat de gemoederen in België nog steeds bezig houdt. Regelmatig verschijnen er artikelen in de krant over speurders, wiens theorieën worden onderzocht. 

Maria de Roo (aka Maria Vilain)

Mijn eerste kennismaking met het mysterie stamt uit 2003. Ik leerde Maria de Roo uit Wetteren kennen. Met haar zware stem en gulle lach kon zij uren over het mysterie vertellen. Ze had zich verdiept in alle hoofdpersonen, waarvan zij een aantal zelf heeft gekend. 

Maria de Roo

Eenvoudig verhaal

Aanvankelijk leek het me een eenvoudig verhaal. In de nacht van 10 op 11 april 1934 werden twee panelen gestolen. De panelen maakten deel uit van het retabel dat Het Lam Gods werd genoemd; een prachtig kunstwerk van de gebroeders van Eyck.

Eén van de twee panelen werd terugbezorgd. De dief stuurde diverse chantagebrieven en gebruikte dit paneel als bewijs dat hij ook het andere paneel in bezit had. Maar de chantage liep op niets uit en in oktober 1934 stopte de correspondentie.

Arsène Goedertier

De dief was Arsène Goedertier, een wisselagent (soort bankier) uit Wetteren. Ondanks de bekentenis op zijn sterfbed in november 1934 en de zoektocht naar het paneel die daarop volgde, is het paneel van de rechtvaardige rechters nooit teruggevonden.

Maria wees mij op allerlei tegenstrijdigheden en onwaarschijnlijkheden in het officiële verhaal. Hoezo was Arsène Goedertier een dief? Wat was de échte rol van de advocaat die bij het sterven van Goedertier aanwezig was. Wat was de rol van de kerk? Welke rol speelde de politiek, het koningshuis enzovoort.

Heinz (Henry) Koehn

Henry Koehn

Maar haar belangrijkste en bloemrijkste verhaal was naar aanleiding van de documentaire van 1992 over de diefstal. Een foto van Oberleutnant Henry Koehn wekte haar interesse. Ze had hem gezien, tijdens de oorlog, in Wetteren.

Opgewonden vertelde ze hoe ze zich als 12 jarig kind had verstopt voor de het Duitse bezoek dat plotseling het kerkhof opliep, waar zij aan het spelen was. Samen met twee Duitse soldaten en de grafmaker, Tirène, werden de grafkelders van de familie Goedertier, van Vilain XIII en van D’Hooghe onderzocht. Er werd ook een kist open gemaakt. Volgens Maria werd er niets gevonden of meegenomen.

Maria vertelde over haar angst ontdekt te worden en hoe ze opgesloten werd op het kerkhof toen de Duitsers vertrokken. Na enige tijd werd ze bevrijd door de grafmaker. Hij bezwoer haar om alles wat ze had gezien geheim te houden. En dat had ze gedaan, totdat haar herinnering door de documentaire van 1992 werd opgefrist.

Vanaf dat moment begon haar speurtocht naar de Rechtvaardige Rechters.

Boek

Maria had alles wat zij wist vastgelegd in een boek en wij besloten – een groepje mensen die zich bezighielden met het mysterie van Rennes le Chateau –  een eigen podium voor haar te creëren. De plek waar men haar boek kon downloaden en waar zij haar mening vrij kon verkondigen was op www.rechtvaardigerechters.nl.

Het forum dat bij die site hoorde, ging helaas ter ziele door de vele updates van het internet. De software was te verouderd om het nog langer in stand te houden. Op dit moment is op die site alleen nog maar haar boek te lezen en te downloaden.

Eigen onderzoek

Ondertussen raakte ik bevriend met Maria. Mijn interesse voor het Belgische mysterie werd zo groot dat ik met regelmatige tussenposen informatie verzamelde in de Koninklijke Bibliotheek en andere archieven, waar ander materiaal over de Rechtvaardige Rechters te vinden was.

Rechtvaardige Rechters
politiedossier lam gods
Lam Gods, krant

Overlijden Maria

Maria overleed in 2011 en ik ‘erfde’ haar website en alle aantekeningen die zij in de loop der jaren heeft verzameld. Ik voelde me bevoorrecht, al was het ook wel een last. Ik heb tot nu toe te weinig tijd gehad om haar archief op een goede wijze te ordenen. Haar voornaamste theorie, waarbij de rechtvaardige rechters weer veilig teruggehangen zijn in het originele altaarstuk is inmiddels door de tijd achterhaald. Het hele altaarstuk is minutieus onderzocht en vastgelegd op de website http://closertovaneyck.kikirpa.be

Recente theoriën

Mijn interesse voor het mysterie is na het overlijden van Maria iets geluwd, al wordt deze regelmatig aangewakkerd als er weer een nieuwe bergplaats wordt genoemd. Ik weet zeker dat Maria had gesmuld toen in 2014 het nieuws over dit onderwerp werd beheerst door het verhaal dat het paneel terug te vinden zou zijn bij een voorname familie uit Gent.

Ook had ze aan de buis gekluisterd gezeten bij de opgravingen onder de Kalandeberg vorige maand (mei 2019). Waarschijnlijk had ze het boek van de schrijvers gelezen en voorzien van commentaar.  

Profielfoto Christine van der Pol
Even voorstellen...

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

Vind je het leuk om te schrijven voor deze website? Neem dan contact met me op om hierover van gedachte te wisselen.

Mijn camera

Vind je de foto’s op deze website mooi? De meeste foto’s heb ik zelf gemaakt. Ik gebruik deze kleine, maar superfijne camera.
Een foto maken in de automatische stand lukt altijd, maar je kunt ook je eigen instellingen gebruiken. Je kunt er goed mee filmen én je stopt hem zo in je broekzak.
Bekijk het filmpje of volg de link naar bol.com.