graancirkel

Engeland – Het mysterie van de graancirkels

Wie zou verantwoordelijk zijn voor de complexe figuren die ieder jaar verschijnen in de velden rond Wiltershire in Engeland? Ga op onderzoek uit en ervaar wat graancirkels voor effect op je hebben. Ik vond het een heel bijzondere ervaring!

Als je van mysteries houdt is het zeker de moeite waard om een zomervakantie te besteden aan het bezoeken van graancirkels. De beste periode van het jaar is juli/augustus. Dit artikel is een persoonlijk verslag van mijn bezoek aan Wiltershire, Engeland in 2011. Het was niet mijn eerste en zeker niet mijn laatste bezoek en ik hoop dat dit verslag aanleiding voor je is om ook een keer die kant op te gaan. De omgeving is sowieso de moeite waard met megalithische sites als Stonehenge en Avebury in de buurt.

Graancirkels… zin of onzin?

In de wereld van graancirkels zijn er twee hardnekkige theorieën.
De eerste theorie, die door de grote meerderheid wordt onderschreven, is dat het mensenwerk is:

Er zijn mensen, die er een kick van krijgen om – meestal ’s nachts – ingewikkelde, geometrische figuren in het graan uit te zetten.  Hierbij worden ze niet betrapt, ondanks de vele “croppies”, die nachtenlang doorbrengen op heuveltjes in de buurt van graanvelden om ze te betrappen.

De tweede theorie, die door de meeste cropcircle-fanaten wordt onderschreven, is dat de échte cirkels geen mensenwerk is.

Het is het werk van buitenaardse wezens, van gedachtekracht of het zijn boodschappen van moeder aarde zelf. In de velden vindt men hier bewijzen van in de vorm wat wit poeder, schroeivlekken en geëxplodeerde graankootjes. Er zijn verhalen van lichtbollen en/of flitsen die ’s nachts zijn te zien.

Ik weet niet onder welke groep ik me zou willen scharen. Waarschijnlijk onder de tweede, want de bezoeken aan graancirkels hebben wel iets bij me losgemaakt. In 2011 ben ik van 29 juli tot 6 augustus in Engeland geweest om het fenomeen te onderzoeken. Een vakantie, die in het teken stond van graancirkels. Een onvergetelijke vakantie!

Een microvliegtuigje

Voor wie lef heeft is er een mogelijkheid om over de graancirkels heen te vliegen in een vliegtuigje van het Wiltshire Microlight Center. Het zijn piepkleine vliegtuigjes die opstijgen en landen op een airstrip in het gras.

Graancirkels

Martin, één van de piloten, vertelde dat één van de cirkels in een periode van een half uurtje was “gelegd”,  precies tussen de twee reguliere vluchten van 20 minuten die hij had gemaakt met mensen – zoals wij – die de graancirkels ook vanuit de lucht wilden bekijken.

Misschien zou het kunnen, we hadden de cirkel eerder die dag bezocht. Het was een simpele cirkel van een meter of 30 doorsnede. Het middelpunt lag net naast het sproeispoor.

Graancirkels 3d
Graancirkels rusten

De cirkel zag er vanaf de grond wat “slordig” uit, maar vanuit de lucht bleek het een soort ingeweven patroon te hebben – en toch ook weer niet.  Het heeft iets van een 3D plaatje (stereogram) waar je lang naar moet staren om iets te zien.

Een rustgevende graancirkel

Voor mij was het opvallend dat deze cirkel mij “rustig” maakte. Ik had het gevoel er te willen blijven. Dat was opvallend, want eerdere cirkels hadden me hoofdpijn bezorgd. Het leek alsof deze cirkel een soort brug wilde zijn tussen de wereld van alledag en de “wondere wereld van de graancirkel”. Een prettig bijverschijnsel was dat de pijn in de knie, waar ik al weken last van had, opeens was verdwenen.  Had ik in de ochtend nog scherpe pijnscheuten gevoeld, de wandeling van 4 kilometer terug naar de auto was pijnloos!

Bijzondere formatie

Als we niet kilometers achter een tractor hadden gesukkeld, waren we waarschijnlijk nooit van de grote weg afgegaan om de longboats in Honeystreet te bekijken. Links rijden gaat prima, maar inhalen op die smalle weggetjes is niet mijn sterke punt. Als ik het kan vermijden dan doe ik dat.

We liepen langs het riviertje en zagen aan de overkant ervan een formatie liggen. Na een kleine speurtocht op de kaart ontdekten we de ideale weg ernaar toe.

Deze formatie was een maand eerder ontdekt voordat hij helemaal af was. Voor veel mensen was dit een duidelijk bewijs dat het mensenwerk betrof; laten we eerlijk zijn, buitenaardse wezens zouden de cirkel niet zo achterlaten. Toen wij arriveerden was de cirkel wel af. Wat het voorstelde wisten we niet, maar hij voelde wel bijzonder. Hel leek ons complex met al die weggetjes en bochtjes en voor het eerst zagen we ook mini-cirkeltjes met het rechtopstaand graan nog in het midden (foto’s: klik hier voor de site van Lucy Pringle)

Opeens viel me iets vreemds op. Witte vlekjes. 
Eerst dacht ik heel nuchter aan vogelpoep, maar ik besloot de vlekjes toch wat beter te bekijken. Het was poederachtig.

Graancirkels

“Wit poeder” in een graancirkel

Graancirkels

Wit poeder

Omdat de gedachte aan vogelpoep nog de overhand had durfde ik het niet te proeven. Ik nam wel een halm mee waar het witte poeder aan vast was gekleefd. De halm werd voorzichtig op de hoedenplank gelegd, dat witte poeder wilde ik later nog wel eens onderzoeken. Uiteraard speelde de gedachte aan wit poedergoud door mijn hoofd…

In oude tempels in Egypte en Sumerië is wit poeder gevonden, dat men mfkzt noemde. Spreek uit als mufkuzt (moefkoest). Het blijkt dat het hierbij gaat om “mono-atomisch wit-goudpoeder”. Men noemt men dit ook Orme of Ormus. Van dit witte-goudpoeder maakte men in Egypte broden in de vorm van een kegel, die men de farao aanbood. De Farao’s aten van dit brood en dronken van het water waarin het spul gemengd was als “brenger van leven”, een soort levens-elixer. bron: Sterzoeker

Ik heb het poeder niet verder kunnen onderzoeken. Toen we weer bij het huisje aankwamen zat het nog aan de halm, maar de volgende ochtend later was de halm volledig poedervrij. Helaas heb ik het op dat moment niet serieus genoeg genomen om erop te staan de cirkel nogmaals te bezoeken om wat van het witte poeder mee te nemen voor nadere analyse. 

Achtergrond:
Wit poeder wordt vanaf 1996 gevonden in sommige graancirkels. Het blijkt een natrium-kalk-silicium (SiO2) verbinding te zijn.

Uit wikipedia:
Amorf (niet gehydrateerd) siliciumdioxide wordt industrieel bereid door verdampen van siliciumdioxide bij zeer hoge temperaturen of door oxidatie van silicium of siliciumverbindingen:

Het resultaat is een zeer volumineus en fijn verdeeld poeder. 

Voor meer Nederlandstalige informatie over wit poeder in graancirkels: graancirkelsite

wichelroede graancirkels engeland

Ter voorbereiding op je reis naar Engeland kun je bij bol.com een niet al te dure, professionele wichelroede kopen. Deze wichelroede werkt prettiger em nauwkeuriger dan de versie die je in Engeland als souvenir kunt kopen.

Mijn ervaring is dat een wichelroede intuïtief werkt. Je hoeft er geen cursus voor te volgen of een boek over te lezen. Houd ze losjes in je handen, begin met lopen en laat je verrassen. 

Koop bij bol.com

De kracht van de wichelroede

Het winkeltje in Avebury is Luilekkerland voor liefhebbers van het mysterie. Toen we binnenkwamen rekende iemand net wichelroedes af. Die wil ik ook hebben, besloot ik. Ik doorzocht het winkeltje maar kon ze niet vinden en moest uiteindelijk met mijn vingers aan de verkoopster uitleggen wat ik wilde hebben. Dowsing rods… hmpf, ik had het moeten weten!

Die middag met de nieuwe aanwinst op zoek naar graancirkel nummer 45. Dit is de 45ste cirkel die in 2011 gerapporteerd is in het crop circle café (Silent Circle in Yatesbury). Deze formatie was op 26 juli ontdekt en dat was nog geen week geleden. Een redelijk verse dus!

We werden ontvangen door een jonge man die 2 euro per persoon voor de boer wilde hebben. We hadden dit al gezien op internet dus dat klopte wel. Met de wichelroede stevig in de aanslag gingen we het veld in.

Voor de gein wilde Marja (de meest nuchtere uit de groep) de “dowsing rods” proberen. Met de twee koperen staken stevig voor zich uit gestoken liepen we door de spoeisporen naar de graancirkel. Opeens een gilletje. Ze bewegen! En warempel, stapje terug en ze stonden recht, stapje vooruit en ze draaiden in haar hand. We keken om ons heen en tot onze verbijstering waren er twee kleine graancirkeltjes tussen de sproeisporen te zien. Zo klein dat je ze makkelijk over het hoofd zag, maar voor de wichelroede waren ze duidelijk aanwezig!
Er waren geen voetstappen of geultjes te bekennen. De cirkels waren nog niet bezocht. Misschien waren ze zelfs nieuw gelegd!

Graancirkels

Overigens toen we bij de grote formatie aankwamen was de wichelroede nog steeds erg actief. Ik heb eigenlijk nog nooit zoiets meegemaakt, ze leken een totaal eigen leven te leiden! Ik had het gevoel dat deze cirkel iets met het activeren van chakra’s te maken had. 

Er waren een paar interessante knopen in het graan. Gevlochten mandjes leken het wel, voor mij was dit absoluut een échte!

Graancirkels
Graancirkels
Graancirkels

Maar het beste overzicht kregen we toen we eroverheen vlogen. Wat een prachtige formatie was dit!

Graancirkels

Geroosterd vliegje

Meestal ben je alleen in een graancirkel, met je eigen groepje. Tenminste, dat was onze ervaring. Maar er zijn ook georganiseerde reizen, zodat af en toe de inhoud van een touringcar in een formatie wordt geleegd. Vaak voeren dit soort groepen rituelen uit in het midden van een cirkel met gevolg dat er veren, stenen en soms ook briefjes in de cirkels liggen.

geroosterd vliegjeHet duurt nooit lang, want men wil op een dag blijkbaar nog meer plaatsen aandoen. De kring mediterende mensen wordt dan vrij snel ontbonden en de deelnemers mogen dan nog een minuut of 10 in de graancirkel rondlopen. Mogelijk dat deze mensen intuïtief zijn omdat meditatie in een graancirkel maakt dat je meer open staat en vaak dingen ziet die een ander over het hoofd ziet. 

Dat was waarschijnlijk ook het geval met de persoon die dit dit dode vliegje ontdekte, dat verkleefd was aan een graanhalm. Het lijkt verschroeid – alsof het op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was.

Graancirkels

Schroeiplekken kom je vaker tegen in en rond graancirkels. Zo ook in een van de formaties bij Honeystreet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik niet overtuigd ben van de authenticiteit van deze plekken. 

Graancirkels
Graancirkels

Nieuwe lijnen 

Een bizarre ervaring hadden we in een formatie in de buurt van Devizes. Dit was de formatie waar we ook de dode vlieg in hadden gevonden.

De groep die voor ons was gearriveerd had ervoor gezorgd dat de boer naar het veld was gekomen. Dat is voor de boer toch de beste manier om er zeker van te zijn dat hij geld krijgt, een graancirkel is schadelijk voor het gewas en je delft al gauw een 1000 tot 2000 euro aan inkomsten. Als iedereen de boer een paar euro geeft is het leed minder groot!

Vlak voordat we de formatie in wilden lopen zagen we twee dunne lijnen. Eén van ons besloot de lijn te gaan volgen waarop de boer het veld in kwam rennen. Hij was ervan overtuigd dat we zijn gewas aan het vertrappen waren. Al snel zag hij dat wij in twee minuten nooit verantwoordelijk konden zijn voor deze extra lijnen. 

Graancirkels

We raakten in gesprek en hij wist ons te vertellen dat deze lijnen voor hem nieuw waren. De dag ervoor hadden ze er zeker niet gelegen. Zijn theorie was dat jongelui op motorfietsen door het veld hadden gereden, want de lijn was eigenlijk te dun om te lopen.Inmiddels was onze groepsgenoot teruggekomen en ze wist ons te melden dat de lijnen zomaar in het niets stopten. Geen motorfietsen, dus. De boer bleef een poosje praten en bood een paar keer zijn excuses aan.

Ook dit leek een ingewikkelde formatie. De grote cirkel bestond uit halmen die een soort vlechtpatroon vormden. Vanuit de lucht leek dit wel kantwerk. De boer vertelde over hoe hij dacht dat dit was gelegd. Eerst naar links, toen naar rechts… ‘t klonk logisch tot we van bovenaf zagen hoe precies het patroon was.

Hieronder zie je het vlechtwerkpatroon en aan de linkerhand de graancirkel voordat de extra lijnen waren ontstaan (foto van de boer) en daaronder de formatie met de extra lijnen. 

Graancirkel etiquette

Formaties verschijnen in de zomerperiode zowel in graanvelden, maisvelden of koolzaadvelden. Houd rekening met het feit dat deze velden voor de boeren een bron van inkomsten zijn. In het algemeen zijn de boeren niet zozeer boos over het feit dat er een formatie op hun land is, maar de manier waarop bezoekers zich gedragen is een bron van irritatie. In de meeste toeristenbureaus tref je dan ook een crop circle etiquette boekje aan. Hierin lees je wat je moet doen als je een formatie bezoekt. Hieronder een samenvatting:

1. Zoek de boer en betaal hem
Vaak hebben de boeren ook een soort spaarpot op het land staan waarin je geld kunt achterlaten. Betaal minimaal 2 pond per persoon. Hierdoor draag je bij aan de schade die de boer heeft omdat hij het stuk land waar de formatie ligt niet meer kan oogsten. Als een boer niet wilt dat je de formatie bezoekt dan respecteer je dit en vertrek je zonder met hem hierover in discussie te gaan. Wees respectovol!
2. Bezoek de formatie als het rustig is
Soms zie je dat er al veel mensen aanwezig zijn in een graancirkel. Dit is niet prettig voor jezelf (het bezoeken ervan is een bijzondere ervaring), maar teveel mensen maakt dat er ook extra beschadigingen kunnen optreden. Het advies is om later terug te komen. De mooiste tijd om een cirkel te bezoeken is sowieso vroeg in de ochtend.
3. Loop altijd over de ‘tramlines’ 
Om bij de formatie te komen neem je niet zomaar de kortste weg. Je doet er alles aan om de schade voor de boer te beperken, dus loop je over de het sproeispoor. Dit zijn de lijnen die de wielen van de tractoren maken als ze het land bewateren. 
4. Let op je kinderen
Een graancirkel is geen speelweide. Let erop dat je kinderen niets kapot maken of andere mensen tot last zijn. Mensen kunnen (terecht!) geïrriteerd reageren op gillende en rennende kinderen in een formatie. 
5. Laat de hond thuis
Neem geen dieren mee in graancirkels!
6. Laat geen afval achter
en mocht je afval van anderen vinden, help dan mee om de graancirkel netjes te houden.
7. Rook niet
Het is absoluut verboden om te roken in een graancirkel. Vuur in de droge graancirkels is vragen om ellende.
8. Sluit de hekken achter je

Praktische informatie

Online kun je je goed voorbereiden op waar je graancirkels kunt vinden. Als je zoekt kom je al gauw op sites waar de laatste formaties op te vinden zijn. Soms met coördinatoren, die je op je gps kunt instellen. Mijn favoriete site is cropcircleaccess.com. In de zomer kun je hierheen om de laatste informatie op te halen. Op de website kun je de laatste formaties vinden en of ze toegankelijk voor publiek zijn. Ter plekke heb je in de zomermaanden een leuke tentoonstelling over het fenomeen. Het adres is:

Crop Circle Exhibition & Information Centre
Honeystreet Mill Café
Honey street, near Alton Barnes, Pewsey SN9 5PS Wiltshire United Kingdom

Een leuke manier om Engeland te ontdekken is om een camper te huren. Vraag vrijbelijvend een offerte aan bij worldwide campers. Links rijden is even wennen, maar om met je eigen campertje van graancirkel naar graancirkel te rijden is intens genieten. 

?wi=331969&ws=campers
Profielfoto Christine van der Pol
Even voorstellen...

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

Vind je het leuk om te schrijven voor deze website? Neem dan contact met me op om hierover van gedachte te wisselen.

Mijn camera

Vind je de foto’s op deze website mooi? De meeste foto’s heb ik zelf gemaakt. Ik gebruik deze kleine, maar superfijne camera.
Een foto maken in de automatische stand lukt altijd, maar je kunt ook je eigen instellingen gebruiken. Je kunt er goed mee filmen én je stopt hem zo in je broekzak.
Bekijk het filmpje of volg de link naar bol.com.