BIJZONDERE BESTEMMINGEN

Logo Wereld

VREEMDE VERHALEN

Engeland – Het mysterie van Glastonbury

GLASTONBURY-ABBEY

Creativiteit, spiritualiteit en mysteries komen allemaal tot hun recht in Glastonbury. Het is een heerlijke plek om te relaxen en om je kennis te vergroten over de Kelten, de Arthur legende en het vroege Christendom.

Wat is het mysterie van Glastonbury?

Glastonbury is zonder meer één van de meest mysterieuze plekken uit Europa. De mythes en legendes rond deze plaats zijn zo oud als er mensen zijn. De “Glastonbury tor” werd in de tijden van de Kelten in verband gebracht met de “on-wereld”. Jezus zou hier rondgelopen hebben samen met zijn oom Jozef van Arimathea. Jozef zou hier de eerste kerk hebben gesticht en de graal hebben verborgen. In de Middeleeuwen speelde de Glastonbury een belangrijke rol in de graallegende

Raadselachtige legendes en mythes 

Een plaats met zoveel geschiedenis staat natuurlijk bol van de mythes en legendes. Een aantal hiervan zal ik hier kort samenvatten:

  • Annwn, de parallelle wereld van de Kelten
  • De reizen van Jozef van Arimathea
  • De dood van koning Arthur

Annwn, de parallelle wereld van de Kelten

Etymologisch stamt Annwn af van un-world, de on-wereld. Dit is niet hetzelfde als de onderwereld, vandaar dat ik liever de term parallelle wereld gebruik. Het is een wereld die bestaat naast onze wereld. Deze wereld zou je kunnen bereiken via een doorgang, die zich in de Glastonbury Tor bevindt. Het is de wereld van feeën, waarbij een fee volgens de Keltische mythologie in staat is om andere gedaantes en vormen aan te nemen. Annwn is een magische plek, soms lieftallig, maar ook angstaanjagend.

Het woord Avalon zou ook kunnen afstammen van het woord Annwn (alhoewel Avalon ook af zou kunnen stammen van de Keltische god Avallach). Zowel Annwn als Avalon worden gezien als een eiland. Al in de 12e eeuw associeert de middeleeuwse geestelijke en kroniekschrijver, Gerald van Wales, Avalon met de Glastonbury Tor. 

De reizen van Jozef van Arimathea

Na de dood van Jezus werd zijn lichaam begraven op een stuk land dat toebehoorde aan Jozef van Arimathea. Dit was volgens de bijbel een rijk man, ‘welmenend en rechtschapen’.

Volgens de legende zou deze Jozef twee keer naar Engeland zijn gereisd. De eerste keer was hij samen met de tienjarige Jezus naar deze streek gekomen. Als handelaar in tin bezocht hij de tinmijnen in Zuid Engeland. Om het geloofwaardig te maken dat hij met Jezus rondreisde, wordt verteld dat hij de oom van Maria was, de oud-oom van Jezus.

Na de dood van Jezus vlucht hij weg uit Israel en keert hij terug naar deze streek om het evangelie te verkondigen. Op dat moment lag de streek rond Glastonbury nog onder water. Op een eilandje, nu de heuvel Wearyall, legde hij aan met zijn bootje, stapte uit en plantte zijn staf stevig in de grond. Deze staf begon direct te bloeien. Het was een meidoorn, die twee keer per jaar zou bloeien. Ieder jaar zal het koningshuis van Engeland rond kerst een bloeiende tak van deze boom ontvangen.

Volgens de legende had Jozef op deze reis de graal meegenomen. Dit was de beker, die Jezus bij het laatste avondmaal had gebruikt. Bovendien had Jozef van Arimathea het bloed van Jezus erin opgevangen, toen deze aan het kruis hing. Dit heilige voorwerp werd verborgen onder de Glastonbury Tor.

De dood van koning Arthur

Dood koning Arthur
Schilderij van Kathrine Cameron - Project Gutenberg

De laatste slag van Koning Arthur heeft volgens deze legende plaatsgevonden in het gebied rond Glastonbury. Na zijn verwondingen bij Camlann werd Koning Arthur door drie heksen naar Avalon gebracht, een magisch oord dat alleen bereikbaar is voor mensen die een magische boot kunnen aanroepen. 

In 1190 vonden monniken van de abdij in Glastonbury in een uitgeholde boom een graf met de tekst “Hier op het eiland Avalon is de vermaarde koning Arthur te ruste gelegd.” Daarbij wordt het verhaal verteld dat ze een skelet hadden gevonden van een man van bijna 2,5 meter groot. Er zouden ook blonde haren van een vrouw gevonden zijn. De beenderen en haren desintegreerden echter bij aanraking. De monniken verplaatsten het graf naar de abdij.

Wat is er te zien in en om Glastonbury?

Laten we vooraf duidelijk stellen dat Glastonbury een toeristische plaats is. Op de hoofdstraat is het druk en kleurrijk. In de winkels kun je van alles kopen dat te maken heeft met spiritualiteit. Kristallen, pendels, mooi gekleurde stoffen uit derde wereld landen. Ook de boekwinkels zijn populair en als je ooit op zoek bent naar een Engelstalig boek over het onverklaarbare dan kun je hier je slag slaan.

glastonbury

De aanraders van Glastonbury en omgeving zijn:

  • Glastonbury Tor
  • Wearyall hill
  • Glastonbury abbey
  • Chalice Well & White Spring

Deze plaatsen hebben alles te maken met de verhalen en legendes die ik hierboven heb beschreven.

Glastonbury Tor

Glastonbury tor

Tor is het Keltische woord voor heuvel. Deze 158 meter hoge heuvel stond in een omgeving van water en moerassen. Op een mistige dag kan het als een fata morgana boven de wolken uitrijzen. Bovenop de heuvel staat een eenzame toren. Dit is het enige dat nog over is van de kerk die in de 14e eeuw was gebouwd ter ere van Sint Michael. Daarmee staat de toren (samen met de abdij en Chalice Well) op een belangrijke ley-lijn, de Sint Michael lijn die van (zuid-)oost naar (noord-)west door Engeland loopt. Michael is de aarstengel, die draken verslaat. Zijn aardse tegenhanger is sint Joris.

Op de muren van de kerk staan wat afbeeldingen. Eén ervan stelt de heilige Brigida van Kildare voor, de beschermer van het vee. In de jaren zestig zijn er opgravingen geweest. Er heeft mogelijk nog een fort gestaan stammend uit de zesde eeuw. De terrassen rond de berg stammen mogelijk nog uit de neolithische periode. Sommige mensen zien er een labyrint in. Anderen denken dat het terrassen zijn die voor de landbouw zijn aangelegd.

De Tor is iedere dag geopend. Een aanrader is om er een zonsopgang mee te maken. Op dit soort momenten kun je de verstilling van de plek ervaren. Overigens is de zonsondergang ook een intense ervaring, maar in de zomer is het dan vrij druk op de tor.

Er zijn mensen die mystieke ervaringen hebben op of rond de tor. Regelmatig worden er lichtbollen gezien.

Wearyall hill

Weary kun je het beste vertalen als vermoeid. Hier stak de vermoeide Jozef van Arimathea zijn staf in de grond. Uit deze staf ontsprong de beroemde meidoorn. In 2010 werd deze door vandalen vernietigd. Overigens was dit niet een boom die 2000 jaar oud was, maar een stek die daar in 1951 was herplant. De stek die in 2012 werd geplant is 16 dagen later ook weer beschadigd. Ik weet niet of er op dit moment een nieuwe boom staat.

Vanaf Wearyall hill heb je een mooi uitzicht over Glastonbury en de tor.

Glastonbury abbey

GLASTONBURY-ABBEY

De beroemde Sint Patrick (heilige van Ierland) overleed in 461 in deze abdij. Daarmee werd het een belangrijke bestemming voor pelgrims. In 1086 was het de rijkste abdij van Engeland. In 1184 brak er een verwoestende brand uit, die vrijwel de gehele abdij in as legde. Om geld te verzamelen voor de restauratie vertelden de monniken dat ze het graf van koning Arthur en zijn vrouw Guinevere hadden gevonden. Het graf werd verplaatst naar het terrein van de abdij. Dit trok de nodige pelgrims, waardoor het geld binnenstroomde.

In 1539 werd de abdij op bevel van Hendrik VIII vernietigd. In 1908 maakte men een begin met het consolideren van de ruïnes. De abdij werd opgekocht door de kerk van Engeland. Op dit moment heeft de abdij meer dan 100.000 bezoekers per jaar.

White spring & Chalice Well

Aan de voet van de Tor zijn twee bronnen: White Spring en Chalice Well. White Spring is het minst bekend. De witte kleur van het water wordt veroorzaakt door calcium. Het water smaakt zoet. Deze bron ligt aan de overkant van Chalice Well. Toen ik hier de laatste keer was, viel de bron nauwelijks op. Op dit moment probeert men er meer aandacht aan te besteden. Vooralsnog is deze bron weetje, dat steeds meer bekendheid krijgt.

Chalice Well ligt in prachtige tuinen. De bron zelf is een rustplaats en als je geluk hebt kun je daar alleen of samen met je geliefden zitten. Toen ik er was kwam een roodborstje mij gezelschap houden. Het was een intens en meditatief moment in een prachtige omgeving. De indrukwekkende deksel op de bron, voorstellende de Vesica Piscis is in 1919 aan de stad gegeven. Het is ontworpen door Frederick Bligh Bond, de directeur van de opgravingen in Glastonbury abbey. (Pikant detail: Omdat hij bij de opgravingen gebruik maakte van een medium is hij in 1921 ontslagen.) Hij was zeer geïnteresseerd in de Kabbala en heilige geometrie. De Vesica Piscis is één van de basisvormen van de heilige geometrie. We herkennen hierin het ICHTHUS symbool.ichtus

Glastonbury Chalice Well

Het water uit Chalice well is roodgekleurd. Het is rijk aan ijzer. Maar het verhaal gaat dat het water rood is door het bloed van Jezus, dankzij de graal die Jozef van Arimathea in de Tor verborgen heeft. Aan het water uit deze bron worden dan ook geneeskrachtige eigenschappen toegedicht.

Musea in Glastonbury

Glastonbury heeft 3 musea. Het schoenenmuseum is gratis en toont een verzameling van honderden schoenen van de Romeinse tijd tot nu. Het Glastonbury Lake Village Museum laat archeologische opgravingen zien uit het moerasachtige gebied in Somerset en het Somerset Rural Life museum geef je inzicht in het boeren- en landelijke leven in deze streek.

Evenementen

In Glastonbury is altijd wel iets te beleven. Regelmatig zijn er lezingen van mensen die geïnteresseerd zijn in het spirituele en onverklaarbare. Tijdens zonnewendes of equinoxen wordt er altijd wel iets bijzonders georganiseerd. Voor informatie kun je het beste deze Engelstalige site bezoeken: Glastonbury pages

Jaarlijks is er het grote Glastonbury muziekfestival. Het is vrijwel onmogelijk daar kaarten voor te kopen omdat deze vaak al binnen een uur zijn uitverkocht. De drukte tijdens het festival is enorm en als je niet zo’n fan bent van grote mensenmassa’s dan zou ik Glastonbury in die periode mijden.

Conclusie

Glastonbury is een absolute ‘must’ voor iedereen die van mysteries houdt. Maar het is wel vercommercialiseerd. Eigenlijk is dat al altijd zo geweest, getuige de monniken die in de 12e eeuw het “graf van koning Arthur” hebben verplaatst naar de abdij, om zo een restauratie te financieren. Ik vind het boeiend om te zien hoe commercie en spiritualiteit hier zo overduidelijk hand in hand gaan, zonder dat het afdoet aan de sfeer van de omgeving.

Een heel andere manier om op vakantie te gaan is om te genieten van een cruise. CruiseReizen.nl biedt de laagste prijs garantie, persoonlijke service en geen boekingskosten.

Op CruiseReizen.nl kunt je duizenden cruises inzien, vergelijken en vrijblijvend een optie nemen en is aangesloten bij de ANVR (05138), SGR (3640), Calamiteitenfonds en IATA.

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave