Ga naar inhoud

Hoe maak je van een hoax een nieuwe hoax?


Aanbevolen berichten

https://medium.com/@camclayton1/i-was-a-small-time-disinformation-troll-82fb1e6beeea

Hoort ook bij Rennes le Château, maar ik vind een plaatsje bij de complottheorieën ook terecht. 

We hadden Ben Hammot, die op een dag bekende dat er helemaal geen graf van MM in de buurt van RlC te vinden was en dat de foto's en films waren opgenomen in zijn garage. 

Toen kwam Gus, die vertelde dat de bekentenis van Ben afgedwongen was. De bekentenis werd nu een leugen en de hoax de waarheid. De persoon die Ben had ontmaskerd werd verguisd. 

In de bijlage de blog van Cam Clayton, aka Gus Stiver. Wat begon als een grap, liep grandioos uit de hand. Niet levensbedreigend, het ging immers slechts om Rennes le Château, maar wel een illustratie over de stupiditeit en "manipuleerbaarheid" van mensen. 

Zo kan het dus gaan met desinformatie! 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Hey, Seshat, Is inderdaad een heel aardig artikeltje. Het raakt aan de argumenten welke ik zelf ook al eens in mijn reacties op ons forum heb aangevoerd.

1) Mensen lezen wat ze willen lezen in een publicatie en dus níet wat er daadwerkelijk wordt bedoeld.

2) Mensen nemen trefwoorden uit een publicaties en gaan daar op verder argumenteren.

3) Als er specialistische voorkennis wordt veronderstelt, snappen velen er niets meer van, maar omdat ze toch willen reageren krijgen we punten 1) en 2) weer.

4) Noem een belangrijke persoonlijke titel (professor, dokter, ingenieur) en een argument krijgt "waarde" ook al slaat het nergens op.

5) Mensen genieten van roddel en mysteries net als we genieten van enge films (dat is een soort basisbehoefte van de geest). Daar wordt handig op ingespeeld.

 

Meest typerende opmerking van Cam Clayton vind ik nog wel dat hij verstrikt raakte in zijn eigen spel en ontdekte hoe leuk het spel wel was tot het níet leuk meer was.

Hetzelfde geldt eigenlijk voor Ben Hammott. Ik heb beide boeken van hem gelezen en me daar kostelijk mee geamuseerd. Als journalist en filmmaker kon hij wat geld verdienen met zijn boeken en vooral met zijn film die ergens in een oude garage in Engeland werd opgenomen. Later keerde het zich tegen hem en werd hij verguisd en een bedrieger genoemd, hoewel hij zijn boeken duidelijk als fiction en niet als fact omschrijft. 

Mijn opoe zei vroeger al: "De wereld wil bedrogen worden". 

Ik denk dat dat nog de beste samenvatting is.

  • Like 1
Link naar bericht
Delen op andere sites

Opoe's spreken altijd de waarheid. De mijne werd 101 en dronk iedere dag 1 of 2 jenevers en rookte daar een Belinda bij. Haar recept; positief in het leven staan.
Op fora zie je vaak familie/vriendendrang; "Oh ja, die heeft gelijk en hij niet of hij /zij neuzelen maar wat". Wanneer dat een tijdje doorgaat krijg je een 'clubje' die het wel of niet ergens mee eens is. Op het moment dat je daadwerkelijk feiten inbrengt kan het dreigen tot uitsluiting. In die zin is het ook meer een zoektocht naar jezelf dan de glorie van succes. 
Mensen als BH zoeken aandacht en wellicht roem. Prima.... maar neem het niet te serieus. Overigens graaf en onderzoek ik wel door hoor 😉 (puur voor eigen vermaak).

 

Link naar bericht
Delen op andere sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

  • Wie is er online   0 leden, 0 Anoniem, 5 Gasten (Bekijk volledige lijst)

    Er zijn momenteel geen geregistreerde gebruikers online

×
×
  • Nieuwe aanmaken...