Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Seshat

Corona

Aanbevolen berichten

Ik zat vandaag eens te rekenen net de gegevens van deze site: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/verspreiding

Ik dacht: wat is het percentage overledenen op de totale bevolking van een land. 

In het gebied waar het virus het langst heerst (Hubei, waar Wuhan ligt in China) is dat 1 op de 18.000 mensen.
In Italië is dat nu 1 op de 24.171 mensen. 
In Frankrijk 1 op de 452.703 mensen en in Nederland 1 op de 296.552 mensen. Nederland doet het dus relatief slecht, maar dit is ook wel een overbevolkt landje. Ik zou echt in Duitsland willen wonen, want volgens mijn berekening is het coronadodental daar 1 op de 3 miljoen(!). 

Hoeveel mensen het virus hebben is onbekend. Hier in Nld word je alleen nog maar getest als je in het ziekenhuis komt met benauwdheidsklachten en voor de rest is het beleid om gewoon uit te zieken. 

Natuurlijk vind ik het verstandig dat we maatregelen tegen dit virus nemen, maar als mijn berekeningen kloppen (en ik hoop dat er iemand is die dit eens na wil rekenen) is de kans dat een familielid of goede vriend of zelfs een bekende overlijdt vrij klein. 

Misschien dat er niets klopt van deze redenering, dus ik hoor graag tegenargumenten. 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik kwam dit artikel tegen vandaag. Het is allemaal heel bizar. Hier in Frankrijk moet ik een formulier bij me hebben om naar onze groentetuin te lopen. Ik snap de paniek en ik snap ook dat men van alles doet om 'het' te keren. Heel onwerkelijk. Waarom een totale "lock down" wereldwijd?... Is het voorkennis of maakt men gebruik van dit virus om de economie te resetten?Vrienden, kennissen en familie hebben een bedrijf.. ik sprak ze onlangs en hun voorspelling is niet positief. Afwachten en 'go with the flow'... of zo... Is het werkelijk zo erg of een door overheden voorgespiegelde illusie? Ik weet het niet. Wat ik wel weet dat voor heel veel mensen de zekerheid onzekerheid is geworden. Sterkte.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik las gisteren ergens dat er wereldwijd 200.000 (geregistreerde) besmetten zijn en dat er daarvan 8000 zijn overleden. Dat is dus 4 procent van de besmette personen dat het dus niet haalt helaas. Omgerekend naar de Nederlandse situatie waarin het het doel zou zijn om een gefaseerde groepsimmumiteit op te bouwen door minimaal zo'n 8 miljoen mensen besmet te laten raken, geeft dat met die 4 procentberekening dus zo'n 320.000 mensen die hun Delalidmaatschap gaan verzilveren. Maar zeg dat de omstandigheden en apparatuur hier wat beter zijn dan gemiddeld dan zouden we 2 procent kunnen aanhouden en dan zouden er dus "slechts" zo'n 160.000 mensen overlijden. Oftewel op jaarbasis zo'n 438 begrafenissen of crematies per dag, zeven dagen in de week. Ik zag de medewerkers van een rouwcentrum vanmiddag al heel trots buiten op straat naar hun nieuwe bedrijfswagen staan kijken...

Dat uitgerekend Minister Bruins van volksgezondheid net omviel tijdens het Tweede Kamerdebat over Corona geeft de burger ook wel moed.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het is duidelijk dat we het virus niet moeten onderschatten en ik wil met mijn stukje zeker niet suggereren dat Nederland er een viroloog bijheeft in de vorm van ondergetekende. 

Jaarlijks overlijden er 153.000 mensen volgens het CBS. Als de berekening van De Magister klopt dan kan dat dit jaar verdubbelen. 

Misschien ben ik fatalistisch of naïef, maar ik denk dat er geen sprake is van schuld of conspiracy.

Af en toe moet er iets gebeuren. Zo werkt het in de natuur. Daar kunnen we niet zoveel aan doen, behalve ons gezonde verstand inschakelen.

Weerstand opbouwen lijkt me verstandig. Gezond eten en misschien wat supplementen slikken als je dat nodig vindt.
Sociaal isolement is belangrijk, maar er ook voor elkaar zijn ook.

En laten we ons vooral ook realiseren dat de kans dat je hier aan sterft kleiner is dan dat je aan een hart of vaatziekte overlijdt. Heel wrang voor mensen die ermee te maken krijgen. Vooral als je leest dat het soms heel heftig kan toeslaan in een relatief kleine gemeenschap (Erp, Noord Brabant, 7000 inwoners en vier mensen overleden!). 

Ach, ik weet het ook niet! Laten we proberen gezond te blijven en vooral ook rust in ons hoofd te vinden.

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ja, mooi gezegd Seshat. Erp, ja heb ik sinds kort familie wonen en die zijn daar allemaal goed geschrokken in "hier-gebeurt-nooit-wat-Erp". Het allerbeste dat mensen kunnen doen is werkelijk tenminste een maand van beperking van vrijwel alle contacten, voor twee dagen tegelijk boodschappen doen in plaats van elke dag, mondkapjes, kortom zo veel maatregelen als mogelijk. Dan krijgen we voorlopig even geen piek, blijft alles een beetje beheersbaar en vooral dan wordt er belangrijke tijd gewonnen want men is op alle fronten dag en nacht bezig met een vaccin of herwaardering van oude medicatie zoals TBC- of Malariapillen. Wellicht ook eens een goede tijd om wat af te kicken van the Ratrace. Want waar waren we in godsnaam toch allemaal mee bezig. Dust, just dust in the wind, heel die menselijke beschaving bezien in de oneindigheid van het meedogenloze heelal.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Nog maar weer even de aangepaste cijfers: inmiddels 5 mensen overleden in Erp en nog diverse in ziekenhuizen. Aantal besmettingen wereldwijd: 214.894. Aantal doden wereldwijd 8732 = 4,1 procent.

Aantal besmettingen in Nederland: 2056. Aantal doden in Nederland: 58 = 2,8 procent.

Als half Erp (gecontroleerd, gefaseerd) besmet zou moeten raken teneinde ¨immuniteit¨ op te bouwen, dan gaan er daar dus zo'n 98 mensen in dat dorp overlijden.

Als half Nederland dat scenario zou moeten volgen dan gaan er 8 miljoen x 2,8 procent = 224.000 mensen overlijden in de loop van een jaar, oftewel elke weekdag zo'n 613 mensen. Dat betekent ook dat als u 100 mensen kent, er daarvan dus zo'n drie zullen overlijden. (ach het is maar een griepje, en niet zo besmettelijk zei het RIVM eerder)

Virus.jpeg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Zonder deze virusuitbraak te willen bagatelliseren, zou ik er op willen wijzen dat, statistisch gezien, volgens de huidige stand der wetenschap, Covid-19 in veel opzichten vergelijkbaar is met de "gewone" griep (ook een corona-virus) waaraan we elk najaar gewend zijn. In kwade jaren is de sterfte dan 9000 personen in Nederland alleen. Echter daar zijn we aan gewend en het haalt de krant niet; het zijn die vele opaatjes en omaatjes die bij het vallen van het blad gaan hemelen.

Bij deze enkele gedachten mijnerzijds welke wellicht helpen om een en ander in context te plaatsen:

Waarom dan nu zo'n paniek over SARS-Covid-19, zoals het officieel heet ?

1) Het is een nieuwe mutatie waartegen we nog weinig groepsimmuniteit hebben opgebouwd; de reden waarom gewone influenza ons niet zo massaal treft in het algemeen.

2) De verspreiding is razendsnel gegaan en in landen met een lagere dichtheid aan medische zorg (zoals o.a. Italië en Spanje) zijn de gevolgen catastrofaal gebleken) door gebrek aan basale zorgcapaciteit. Wat dat betreft zullen ze in de USA nog een probleem gaan krijgen omdat ca 38% van de Amerikanen géén directe toegang heeft tot medische zorg.

3) Wat de statistieken betreft: de wet van de grote getallen kun je altijd op meerdere manieren interpreteren. Als we iedereen ziek laten worden zonder enige zorg of ondersteuning, dan krijgen we Italiaanse toestanden en halen we met gemak 5 tot 10 % fataliteiten onder de groep van kwetsbaren, ouderen en reeds zieke mensen. In Nederland zou dat inderdaad meerdere tienduizenden doden kunnen betekenen.

4) De huidige regeringsmaatregelen zijn er op gericht om uiteindelijk a) de piek in de epidemie af te vlakken zodat de zorg overeind blijft en b) de groepsimmuniteit op te bouwen. Laat het jonge volkje maar ziek worden (de meesten verdragen dit virus wel) en blijf uit de buurt van opa en oma zodat deze kwetsbare groep beschermd blijft.

5) Complete lock down is een paniekmaatregel (vaak ook nog ingegeven door politieke motieven; want de buurlanden doen het ook en waarom ons land dan niet ? ) die zijn doel voorbij schiet omdat beperkte groepsimmuniteit wordt opgebouwd en het virus na opheffen van de lock down juist verhevigd weer terug kan komen. Wat onze regering doet is het volgen van een goed compromis tussen hetgeen wenselijk en haalbaar is (zie punt 4).

Tenslotte wil ik nog iets kwijt over de feitelijke onderliggend oorzaak (root cause in termen van ongevalsanalyse) dat deze virusmutatie kon ontstaan.

Het gaat om het allergrootste onrecht ter wereld en dat is ARMOEDE.

Zolang we een liberale wereldeconomie hebben die gebaseerd is op alleen maar winst maken en graaien waar er maar te graaien valt, zonder solidariteit met de onderkant van de maatschappij zullen gigantisch grote bevolkingsgroepen tekort hebben aan voeding. Het virus kon overstappen naar de mens omdat men in China wilde beestjes in het bos is gaan vangen (vleermuizen en pangoli's) voor de markthandel en consumptie. Iets anders/betaalbaarder is er immers niet. Gekweekt vlees als proteïnebron is voor velen wereldwijd niet weggelegd, want het is te duur. Dus toch maar weer het bos in om beestjes te vangen en op te eten..........(Dit staat los van de traditie om alles wat loopt, kruipt, vliegt of zwemt als eetbaar te beschouwen).

In China is inmiddels de handel in wilde dieren verboden (goede maatregel), maar in Indonesië zijn enkele weken daarna weer honderden vleermuizen op de markt aangetroffen welke voor consumptie bestemd waren.............

Dan als allerlaatste nog iets over Iran dat verschrikkelijk hard wordt getroffen:

Conservatieve imams hebben daar het volk opgeroepen om zich nergens iets van aan te trekken en bijvoorbeeld de "heilige steen" (of zoiets) massaal te gaan kussen. Een massale groep heeft daar gevolg aangegeven.........................

Hoe onverantwoordelijk kunnen de fundamentalisten zijn ???

 

 

  • Thanks 1

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Inderdaad; feitelijk en no-nonse.

Dat is precies wat de wereld nodig heeft.

Angst blijkt echter aanstekelijk (soort oer-reactie) en daarom is het WC-papier nog steeds op in de meeste supermarkten.

Doel van mijn bijdrage hierboven  is ook om terug te gaan naar feitelijkheden, hetgeen niet wegneemt dat de kwetsbaren onder ons zwaar getroffen kunnen worden.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Los van de fysieke kwetsbaren gaan ook veel ondernemers kapot. De virus is voor mensen met een slechte gezondheid niet goed en tegelijkertijd niet extreem gevaarlijk voor relatief gezonde mensen..vooralsnog.. hoe het nu lijkt...
Hoe men ermee omgaat of hoe men deze crisis gaat gebruiken is onduidelijk ( "Never waste a good crisis" zei Winston Churchill).  

Dichtbij zie ik al rampen voorbijkomen. De niet fysiek kwetsbaren hebben andere problemen.. hoe komt het, hoe kunnen we nog onze hypotheek betalen etc...
Is het nodig om het hele economie plat te leggen.. of wordt deze crisis gebuikt voor een 'economische reset'?
 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Hoewel niet opzettelijk zo bedoeld, denk ik ook dat deze epidemie, net als een oorlog, zal leiden tot een sociale en economische reset.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ik hoop niet dat we Italie achterna gaan, maar als ik zie hoe druk het vandaag op de markten, stranden en in de bouwmarkten was dan hou ik mijn hart vast. 

Screenshot_20200321-195844_Facebook.thumb.jpg.9d35d06a9ecd3de471d5d3211c5a1b3b.jpg

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

En dit zijn alleen de getallen van personen die getest zijn. Er lopen inmiddels veel meer besmettingen rond.
In Italie wonen meer dan 60.000.000 mensen en in Nederland 'slechts' iets meer dan 17.000.000 (28% t.o.v. Italië).

Dan staat Nederland er slecht voor wanneer je de curve doortrekt naar 3 april. Itlalie zit nu op 0.06% geregiseerde! (er zijn er veel meer) besmettingen, Nederland zou dan over twee weken op 0.21% geregisseerde besmettingen komen. Ik maak me zorgen. Hier in Frankrijk zitten we al een week in een lock down situatie.
Iedereen is er vrij rustig onder en wil liever nog niet denken aan de consequenties. Bizar, alsof je in een slechte film zit.

Het 'polderen' in Nederland komt niet goed. Alles op slot, dat is de enige manier. Ik maak me zorgen over de zwakkere vrienden en familie en wordt boos waneer mensen nog steeds zeggen dat het wel wat meevalt. 
 

 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Je pleit voor lock down als enige oplossing. Volgens de WHO is dat slechts een tijdelijke oplossing omdat de virushaarden dan versneld en verhevigd terugkeren na het opheffen daarvan. Daarom kiest Nederland voor het compromis van het sluiten van niet essentiële zaken en sociale afstand, maar met name níet voor uitgaansverbod. 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Je weet pas achteraf wat de goede keuze is.

Wat ik fascinerend vind, is wat deze crisis allemaal oproept.

In ieder geval zijn er heel veel mensen die bereid zijn hun individuele vrijheid totaal op te geven en mee willen in een totale lock-down. 

Misschien is een lock-down de beste optie, maar ik ben wel blij met enige mate van persoonlijke vrijheid. Je kunt denken dat je een crisis kunt beheersen door het invoeren van strakke regels en handhaving door het leger, of je kunt een beroep doen op het gezonde verstand van mensen.

Ik ben blij dat Nederland voorlopig kiest voor het gezonde verstand, al maak ik mij best zorgen over het feit dat niet iedereen hierover lijkt te beschikken.... 

Oh ja... wedden dat Nld binnen een week ook meedoet met een totale lock-down?

 

 

 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

The W.H.O. beginletters opgeteld is 66, net als Corona 66 opgeteld is. De horens van de Ram, van D-66, de vlammetjes van de (crematie-) oven. Ja, veel vertrouwen dus in zulke (door onze wereldleiders) gecreeerde clubs en baantjes. Geen 66 !  Voisin heeft in deze helemaal gelijk. Het is gewoon ieder voor zich, en God, Satan en Allah doen NIETS voor ons allen.

Een aantal mieren uit de grote hoop die doodgaan, volstrekt irrelevant, volstrekt vervangbaar voor het systeem. De "leiders" die ooit te maken hadden met honderdduizenden doden als gevolg van oorlogen, liggen echt niet wakker van een paar honderdduizend Coona-burgerslachtoffers. Ze ruiken al weer Winst en kopen nu massaal granen en zaden op op de wereldmarkt. Zo kennen we ze weer. Alleen hun eigen hachje daar zijn ze bang voor.  

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

@Seshaten @Rolling_Bill; Ik pleit nergens voor en ben geen specialist. Angstscenario's bestaan er altijd. Kijk naar de klimaat/energie discussie. Mensen zijn makkelijk te piepelen wanneer ze angstig worden of graag bij de 'winnende' partij willen horen. 
We worden al jaren gepiepeld... verschil nu is dat ik liever gezond wil blijven en me ernstig zorgen maak over familie en vrienden. 
De term Lock down wordt te zwaar opgepakt door mensen die denken dat alles een conspiracy is (oeps doe ik ook af en toe... ). 
In quarantaine gaan.. wat is het alternatief?  Kijk hier: 

 

Vreemde actie overigens van NL Alert. Wanneer je snotterig of je niet fit voelt niet naar buiten gaan. Ze missen volledig de punt. Dragers hoeven niet ziekteverschijnselen te vertonen, maar kunnen het virus wel verspreiden. 

 

 

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Nu toch tijd genoeg om wat te puzzelen. Pak een notitieblaadje, zet er met een dikke stift de blokletters SIDLES JAVA PAN MANIOT en nog een paar bonus EE's op, uitknippen en puzzelen maar.

Ik zelf kom dan in ieder geval op EPIDEMIE, OVEN, AS en SATAN uit. Tja, en wiens naamletters zouden dat dan uitgerekend zijn ??  Misschien van iemand met een allesbepalende functie binnen het Nederlandse R.I.V.M. ???  Een van DE experts waar we het momenteel van moeten hebben. (noot: zijn tweede (vreemde) voornaam verklapt alleen zijn Wikipagina)

ABC-06-Dollarbiljet.jpg

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
3 uur geleden, Voisin zei:

@Seshaten @Rolling_Bill; Ik pleit nergens voor en ben geen specialist. Angstscenario's bestaan er altijd. Kijk naar de klimaat/energie discussie. Mensen zijn makkelijk te piepelen wanneer ze angstig worden of graag bij de 'winnende' partij willen horen. 
We worden al jaren gepiepeld... verschil nu is dat ik liever gezond wil blijven en me ernstig zorgen maak over familie en vrienden. 
De term Lock down wordt te zwaar opgepakt door mensen die denken dat alles een conspiracy is (oeps doe ik ook af en toe... ). 
In quarantaine gaan.. wat is het alternatief?  Kijk hier: 

 

Vreemde actie overigens van NL Alert. Wanneer je snotterig of je niet fit voelt niet naar buiten gaan. Ze missen volledig de punt. Dragers hoeven niet ziekteverschijnselen te vertonen, maar kunnen het virus wel verspreiden. 

 

 

 

Klopt en dat is ook mijn dilemma, aan de ene kant maak ik mij zorgen om mijn gezondheid en zeker ook die van mijn familie en vrienden!

Ik denk zelf ook blijf bij de niet vitale winkels en bouwmarkten weg.

Maar de keerzijde is dan dat het grootste gedeelte van werkend Nederland morgen weer naar de fabrieken mag, daar naast elkaar staan te werken en tot nog toe met 99 man gewoon in de kantine mag gaan eten.

Vreemd blijft het dat iedereen dan wel ineens naar buiten mag/moet en in groepen de parkeerplaatsen en gangen over gaan maar het strand is in het weekend verboden gebied.

Ergens is dan ook het onbegrip bij sommige mensen zeker wel te begrijpen. 

Zelf ga ik voor de zekerheid en de richtlijnen maar vreemd blijven sommige zaken zeker!

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het zijn vreemde tijden en in mijn opinie is er geen gelijk of ongelijk. De tijd zal het leren. 

Net als Berkana volg ik de richtlijnen en misschien zelfs strikter dan op dit moment voorgeschreven. Ik geloof ook niet dat dit een conspiracy is. Het overkomt ons en we hebben ermee te dealen. Zo goed en verstandig mogelijk. En ik denk ook - en dan herhaal ik mezelf -  dat we moeten geloven aan een lock-down. Alleen weet niemand voor hoe lang en wat er gebeurt als de lock-down weer wordt opgeheven.

We wachten dus af en ik hoop dat we gezond blijven.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Gast
Reageer op dit topic...

×   Geplakt als RTF formaat tekst.   Plak in plaats daarvan als platte tekst

  Er zijn maximaal 75 emoji toegestaan.

×   Je link werd automatisch ingevoegd.   Tonen als normale link

×   Je vorige inhoud werd hersteld.   Leeg de tekstverwerker

×   Je kunt afbeeldingen niet direct plakken. Upload of voeg afbeeldingen vanaf een URL in

Log in om dit te volgen  

×
×
  • Nieuwe aanmaken...