Wat hebben William Shakespeare en Miguel de Cervantes gemeen?
Iedereen zal Shakespeare en de Cervantes in verband brengen met literatuur. De Cervantes is de belangrijkste roman- en toneelschrijver uit de Spaanse literatuur en Shakespeare wordt gezien als de grootste schrijver die Engeland ooit heeft voortgebracht. Ze zijn allebei overleden op 23 april 1616.
De Cervantes kennen we natuurlijk van Don Quixote en Shakespeare, tja Shakespeare… hoeveel toneelstukken zijn er van zijn hand verschenen? In 1623, zeven jaar na zijn dood, verschenen de eerste verzamelde werken, The First Folio, met maar liefst 36 toneelstukken.
Het is echter zeer de vraag of deze werken daadwerkelijk zijn geschreven door de Shakespeare en Cervantes.
Het mysterie Shakespeare
Er bestaat al eeuwenlang een mysterie rond Shakespeare. In 1857 verscheen het boek The Philosophy of the plays of Shakespeare unfolded, geschreven door Delia Bacon. Volgens haar was haar voorvader ‘Francis Bacon’ de echte persoon achter Shakespeare.
Na haar boek verschenen er nog meer boeken over dit onderwerp, waaronder het boek van Ignatius Donnely uit 1887. In The great Cryptogram beschrijft Donnely hoe The First Folio een geheimschrift bevat, waaruit blijkt dat Bacon en niet Shakespeare de schrijver van de toneelstukken is. De sleutel geeft hij helaas niet helemaal prijs en zijn boek bevat, in het deel waarin hij de code beschrijft, zoveel cijfergroepen en verwijzingen dat het mij na een paar zinnen begon te duizelen. Voor de liefhebber is het boek hier te lezen.
De droom van Bacon
Edwin Bormann schrijft in 1895 een wetenschappelijk boek over Shakespeare alias Bacon. In zijn boek The Shakespeare Secret schrijft hij dat Bacon een droom had: ‘De Grote Wederopbouw der Wetenschappen (Instauratio Magna Scientiarum)’. Bacon wilde dit op twee manieren bewerkstelligen:
- hij schreef proza en wetenschappelijke werken onder zijn eigen naam;
- hij schreef toegankelijke drama’s onder pseudoniem van William Shakespeare.
Bacon was een voorstander van het empirisme.
In zijn tijd werden filosofie en wetenschap gebaseerd op overleveringen en vaste overtuigingen (de dingen zijn zo, omdat ze zo zijn). Bacon streefde naar een modernere manier die gestoeld was op observaties en experimenten. Hierdoor zouden vernieuwingen kunnen plaatsvinden.
Het boek van Bormann kun je hier bekijken.
Wie was Shakespeare uit Stratford?
Mensen die geloven dat Sir Francis Bacon de persoon was die achter het pseudoniem Shakespeare schuilging, worden Baconians genoemd.
Aanvankelijk geloofden zij dat Shakespeare een arme boerenjongen was die via wat omzwervingen in Londen terecht kwam. Daar werkte hij zich op van toneelknecht tot acteur. Hij werd eigenaar en beheerder van diverse schouwburgen. Hierdoor werd hij rijk en kon van de rente van zijn vermogen leven in Stratford-upon-Avon.
Later heeft men ontdekt dat Shakespeare waarschijnlijk een wolhandelaar uit Stratford-upon-Avon was. Hij zou van goede komaf zijn, maar – zoals de meeste mensen uit die tijd – analfabeet en nauwelijks geïnteresseerd in literatuur.
Toneelknecht of wolhandelaar?
Mogelijk waren er twee mensen met soortgelijke namen. De arme toneelknecht en acteur uit een Londense wijk Stratford én de rijke wolhandelaar uit Stratford-upon-Avon.
Van de rijke man uit Stratford-upon-Avon bestaat een testament. Opvallend is dat hij geen enkel handschrift heeft nagelaten. Geen boek of aantekening die erop zouden kunnen wijzen dat hij een geletterd man was. Sterker nog, zijn handtekening bestaat uit onbeholpen, nagekrabbelde letters van het gotische type. Het ziet er meer uit als een tekening, dan als het handschrift van een ervaren schrijver. Er bestaan zes variaties van zijn handtekeningen.
Afbeelding embedded van: Politicworm
Hoe zit het met de graaf van Oxford?
In de zoektocht naar de echte Shakespeare, duiken diverse namen op. Een grote kanshebber naast Sir Francis Bacon is de erudiete Edward de Vere, 17e graaf van Oxford. Op YouTube kun je diverse filmpjes zien van Alexander Waugh die deze theorie aanhangt. Volgens hem was er sprake van een schandaal, te weten een driehoeksverhouding tussen De Vere, Penelope Rich en Henry Wiothesley.
De films en lezingen van Alexander Waugh geven inzicht in de manier van coderen uit die tijd.
En nu Cervantes…
Een paar maanden geleden kwam ik in contact met Jettie van den Boom. Haar boek De Waarheid over don Quixote, het bedrog van Cervantes houdt mij nu al geruime tijd van de straat. Volgens haar was de groep rond Bacon niet alleen verantwoordelijk voor de teksten van Shakespeare, maar ook werd Cervantes werd stroman gebruikt.
Zij toont in haar boek aan dat Don Quixote eerst in het Engels werd geschreven door Francis Bacon (en een esoterische groep medeschrijvers) en later is vertaald naar het Spaans. Cervantes – een toen nog redelijk onbekende schrijver – werd aangetrokken om het boek onder zijn naam in Spanje te publiceren.
Feiten en fantasie
Jettie heeft haar boek in twee delen geschreven. Het ene deel speelt zich af in het hedendaagse Maastricht. In een meeslepend avontuur word je als lezer het mysterie ingezogen. Het tweede deel, dat ik interessanter vind, geeft onderbouwingen. Het laat zien hoe je coderingen kunt terugvinden in de eerste Engelse ‘vertaling’ van Don Quixote uit 1612.
Het is een vernuftig spel van teksten, letters en getallen. In haar boek leren we de esoterische groep rond Francis Bacon kennen door de verwijzingen in Don Quixote.
Wat is de rode draad?
De teksten van Shakespeare en Cervantes werden gebruikt om geheimen te verbergen.
Het eerste geheim was dat Francis Bacon de onechte zoon van koningin Elizabeth was. Dit was een schandaal omdat deze koningin bekend stond als maagd. Het feit dat ze een verhouding heeft gehad waaruit een kind werd geboren, moest toegedekt blijven.
Maar uiteindelijk is er een nog groter geheim. Het gaat allemaal over de zoektocht naar de graal. Quixote – Quijot – Kyot.
Hier begint al een belletje te rinkelen voor de liefhebbers van graalverhalen. Bacon wist waar de graal verborgen was en liet aanwijzingen achter in de teksten van Shakespeare en Cervantes.
Petter Amundsen
Het verhaal van Jettie den Boom moet je wat mij betreft lezen in combinatie met het werk van Petter Amundsen. Deze Noorse organist heeft onderzoek gedaan naar de relatie tussen Shakespeare en Francis Bacon.
Je kunt kennis maken met Amundsen via een documentaire van Timeline, die hieronder te bekijken is.
Ik heb zijn boek De ontmaskering van Shakespeare aangeschaft om zijn werkwijze te doorgronden.
Conclusie
Hoe sterk de argumentatie is, moet je zelf ervaren.
In het boek van Jettie missen de afbeeldingen, die haar verhaal onderbouwen. Een bewuste keuze, omdat het boek in eigen beheer is uitgegeven en dan wil je geen claim krijgen met betrekking tot copyright.
Het voordeel is dat je zelf op zoek gaat naar de oude geschriften en de verwijzingen. Dat maakt het boek een interessante puzzel, maar het is ook even doorbijten. Het boek van Amundsen is rijkelijk voorzien van afbeeldingen.
Wil je het boek van Jettie van den Boom zelf lezen, kun je de schrijfster mailen (generalfeatures@home.nl). Op dit moment kost het boek € 19,95 en als je van echte mysteries houdt, is het een mooie aanvulling op je verzameling. Het boek van Amundsen is te koop via bol.com.