Het mysterie van de Nazcalijnen

Nazcalijnen

In een gebied van ruim 500 km2 op een kustvlakte in Peru tekenen zich wonderlijke symbolen af. Duizenden lijnen zijn in de oudheid in het woestijnlandschap getrokken. Niemand weet waarom en wat ze precies voorstellen. Maak kennis met de Nazcalijnen. 

Nazca

Ergens in het westen van Peru, niet zover van de kust ligt het plaatsje Nazca.

Het is een onooglijk plaatsje; er is vrijwel niets te beleven en het opwindendste plekje in de buurt van het dorp is het vliegveld. Hier stijgen kort na elkaar cessna’s op met een stuk of vijf belangstellenden. In een vlucht van 20 minuten kan men kennis maken met één van ‘s werelds vreemdste fenomenen: de nazcalijnen.

Nazca
Nazca in 2003

Meer dan vijfhonderd vierkante kilometer woestijn

De woestijn in die omgeving bestaat uit een bruine, steenachtige laag met daaronder een lichtere laag. In de oudheid werd de donkere laag afgegraven of weggekrast zodat de lichte laag tevoorschijn kwam. Hierdoor ontstonden tekeningen (pictogrammen) en lijnen. Vervolgens maakte men van het donkere zand opstaande randen langs de lijnen. Zo werd het contrast verhoogd en kon men de lichte lijnen duidelijk onderscheiden. Dankzij het kurkdroge, windstille klimaat zijn de lijnen vandaag de dag nog te zien.

De hoeveelheid lijnen is indrukwekkend. Ze lopen kriskras door elkaar over een gebied van 500 km2. Er zijn honderden lijnen en tientallen figuren, waarvan de spin, de aap en de kolibrie misschien wel de bekendste zijn.

Ontdekking

Omdat de lijnen vanaf de grond nauwelijks zichtbaar waren, duurde het tot 1941 voordat er serieuze aandacht aan besteed werd. Toegegeven, eerdere onderzoeken stamden uit 1926, maar die omvatten eigenlijk alleen de rechte lijnen. Zij werden voor het gemak Incatrails genoemd en men geloofde dat het lang vergeten paden waren waarlangs de Inca’s processies hielden of zich verplaatsten.

In 1941 werden de lijnen “herontdekt” door Paul Kosok. Hij ontdekte dat één van de lijnen helder verlicht werd door de zon op de winterzonnewende van 21 juni dat jaar. Hij trok direct de conclusie dat de lijnen een astronomische kalender moesten voorstellen, een gedachte die werd overgenomen door zijn toenmalige assistente Maria Reiche.

Nazcalijnen

Maria Reiche

Maria Reiche werd in 1903 geboren in Dresden. In 1932 ging ze naar Peru, waar ze gouvernante werd bij een familie in Cusco.

Toen ze na twee jaar weer terug naar Duitsland wilde werd ze door vrienden overgehaald om in Lima te te gaan wonen. Ze zou wetenschappelijk werk gaan vertalen.

In Lima ontmoette ze Dr. Paul Kosok, een ontmoeting die haar leven veranderde. Ze kwam via hem in aanraking met de Nazcalijnen en zou de rest van haar leven gepassioneerd onderzoek doen naar de oorsprong en de betekenis van de lijnen.

Ik hoorde voor het eerst van de Nazcalijnen toen ik een boek van Von Däniken las. In één van zijn eerste boeken Waren de goden kosmonauten beschreef hij de Nazcalijnen als landingsplaatsen voor Ufo’s. Ik kan me herinneren dat het boek voorzien was van foto’s en dat ik onder de indruk was van de lijnen. Waarschijnlijk is het idee om de Nazcalijnen te bezoeken op dat moment geboren.

Deze 40e jubileumeditie is uitgebreid met een nieuw voorwoord en een nieuw nawoord (speciaal geschreven voor de Nederlandse lezers door Erich von Däniken!). Het bevat meer dan 50 (nieuwe) foto’s.

Van buitenaardse oorsprong

Toen ik de afmetingen van de lijnen werkelijk zag, bekroop mij het gevoel dat hier sprake was van iets dat we niet kunnen bevatten. De enorme lijnen hadden wel iets weg van landingsbanen, maar het feit dat ze kriskras over elkaar liepen ontzenuwt deze theorie. Ufo’s zouden op de grond hopeloos met elkaar botsen!

De pictogrammen stelden mij ook voor een raadsel. Von Däniken schrijft dat er een pictogram zou zijn van een ruimtewezen. Het 32 meter hoge mensachtig figuurtje zou zwaaien, alsof hij ons begroette na een verre reis. Toen ik het pictogram in werkelijkheid zag, kon het ook een afbeelding van een uil of een mens zijn. De meeste afbeeldingen zijn herkenbaar, maar niet natuurgetrouw, weergegeven. Ze doen een beetje denken aan stripfiguren. 

Nazcalijn Zwaaiende Alien
Zwaaiende Alien
Nazcalijn spin
Spin
Nazcalijn Kolibrie
Kolibrie

Klik op de afbeelding voor een grotere foto

Alleen zichtbaar vanuit de lucht

Omdat de lijnen van Nazca eigenlijk alleen maar goed vanuit de lucht te zien zijn is een relatie met luchtvaart of ruimtevaart voor de hand liggend. Volgens sommigen beschikten de makers van deze lijnen dan ook over primitieve luchtvaartuigen, bijvoorbeeld hete luchtballonnen, waarmee ze de ontwerpen van bovenaf konden beschouwen.

Nazcalijnen

Een astronomische kalender

Zoals gezegd geloofde Maria Reiche dat er sprake was van een astronomische kalender. Ze heeft er haar levenswerk van gemaakt om de lijnen te vertalen naar een soort sterrenkaart. 

Uit later onderzoek van de astronoom Gerald Hawkins blijkt dat de lijnen willekeurig zijn. Er zou geen echte relatie zijn tussen de sterrenbeelden en de nazcalijnen. 

Later heeft Dr. Persis B. Clarkson daar nog wel een opmerking over gemaakt: 

“Zowel Reiche als Hawkins hebben onvoldoende kennis van de constellaties van de indianen. Het is helemaal niet vanzelfsprekend dat de Europese sterrenbeelden hetzelfde zijn als die van de Indianen.”

Een heilig landschap

Volgens Clarkson is er een relatie tussen de lijnen en de irrigatiesystemen. Zij verwijst weer terug naar het onderzoek van 1926, waar de lijnen werden geïnterpreteerd als oude wegen (sacred Inca trails). 

Ook legt ze een relatie met de ceques in Cusco. Dit zijn lijnen die vanuit het centrum van Cusco leiden naar bijzondere plaatsen in de omgeving. Deze bijzondere plaatsen kunnen bronnen zijn, opgerichte stenen, tempels, speciale heuvels etc. 

Clarkson denkt dat de kruispunten van de nazcalijnen ook bijzonder zijn. In de omgeving van Cusco wordt gesproken van een heilig landschap. Het natuurlijke heiligdom is als het ware versterkt door menselijke interventies. Wellicht dat dit ook voor Nazca geldt.

Hallucinerende middelen...

Als men de video bekijkt, die wordt vertoond bij het vliegveldje in Nazca, dan is er sprake van een theorie waarbij gezegd wordt dat sjamanen onder invloed van hallucinerende middelen beelden zagen. De pictogrammen en lijnen zouden geïnspireerd zijn op hetgeen de sjamanen onder invloed zagen. Helaas heb ik de video niet zelf gezien en heb ik deze verklaring van medereizigers gehoord.

Een blijvende zoektocht...

Inmiddels is Maria Reiche overleden. De Nazcalijnen zijn makkelijk te bezoeken voor iedereen die geïnteresseerd is. Je mag er natuurlijk niet “loslopen” en het gebied wordt nauwgezet in de gaten gehouden door zogenaamde parkwachters.

Vlak voor haar overlijden heeft Maria Reiche haar laatste gedachten toevertrouwd aan een documentaire die op Discovery Channel is uitgezonden. Je zag een oude vrouw met een te grote bril op een stoel zitten. Ze leed aan kanker en had niet zo lang meer te leven.

Maria Reiche, slachtoffer van een levenslange obsessie, moest toegeven dat zij na jaren van onderzoek niet verder was gekomen. Het geheim was nog even mysterieus als op de dag dat zij voor het eerst arriveerde in Nazca. Maar toch…

Maria Reiche

Haar onderzoek heeft haar tot hele andere inzichten gebracht. Haar laatste woorden in de documentaire waren:

There is no world anymore
There is an existence and a strong vibration,
It is not seeing only
It is a combination of everything that is there
You do not need to run to get to a certain place,
You just fly like an angel
It is like an electrical explosion…

Als je het mij vraagt, heeft Maria Reiche het mysterie van het leven ontrafeld!

De foto’s op deze pagina zijn gemaakt met mijn eerste digitale camera, die ik in 2003 heb gekocht.
Tegenwoordig maak ik foto’s met de Sony Cyber-shot RX100. 

Dit is een heerlijke kleine camera waar ik prachtige foto’s mee kan maken die kwalitatief niet veel onder doen voor een professioneel toestel. 

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave