BIJZONDERE BESTEMMINGEN

Logo Wereld

VREEMDE VERHALEN

Het Philadelphia Experiment

Philadelphia experiment - USS Eldridge

Onder leiding van Albert Einstein zou het Philadelphia Experiment hebben plaatsgevonden waarbij een volledig oorlogsschip een tijd lang onzichtbaar werd. Er waren twee getuigen, Carl Allen en Al Bielek. Hoe plausibel is hun verhaal?

Wat is het mysterie van het Philadelphia Experiment?

Naast de mysterieuze verdwijningen van schepen in de Bermuda Driehoek, is hetgeen wordt verteld over het Philadelphia Experiment, wel een van de meest bizarre verhalen die de ronde doen.

Het begint allemaal in WO II. Talloze schepen zijn het slachtoffer van de Duitse U-boten. De Amerikaans marine raakt geïnteresseerd in een plan om een schip ‘onzichtbaar’ te maken. Een soort ‘stealth’, maar dan zou het apparaat niet alleen onzichtbaar voor de radar, maar ook voor het oog, moeten zijn. Men besluit deze technologie in 1943 uit te proberen op de USS Eldridge.

Het resultaat is dat het schip niet alleen onzichtbaar werd, het zou zich in de tijd verplaatst hebben. Bij terugkeer waren sommige bemanningsleden op een mysterieuze wijze geïntegreerd met het schip. Eén man is half begraven in het dek en een ander is verankerd aan de schoorsteen van het schip.

Philadelphia experiment - Matroos verkleefd aan dek
Philadelphia experiment - Matroos verkleefd aan schoorsteen

Overlevenden krijgen last van een fenomeen dat ‘freezing’ werd genoemd. Ze zouden zich maandenlang niet kunnen bewegen en soms ook tijdelijk van de aardbodem verdwijnen door te dematerialiseren.

Uiteraard doen de meeste mensen dit af als een ‘broodje aap’ verhaal. Een dergelijk experiment zou onmogelijk zijn. De zogenaamde getuigen zijn fantasten en uiteraard is er geen enkel bewijs dat een dergelijk experiment heeft plaatsgevonden.

Of toch wel?

Koop de DVD over het Philadelphia Experiment:

Experimenteren met onzichtbaarheid

Onderzoek naar onzichtbaarheid werd al gedaan in de dertiger jaren. Men dacht dat onzichtbaarheid zou kunnen plaatsvinden door een krachtig elektrisch veld. In ieder geval wordt dit onderzoek in de jaren dertig van de universiteit van Chicago, naar Princeton’s Institute of Advanced Studies verplaatst. Pas in de jaren veertig krijgt het iets meer bekendheid en uiteindelijk zou het in 1943 voor het eerst uitgeprobeerd worden op de USS Eldridge.

Philadelphia experiment - Bielek
 

Eén van de bemanningsleden was Al Bielek. Hij vertelt dat de eerste test in juli en de laatste test in augustus 1943 heeft plaatsgevonden. Anderen noemen oktober van datzelfde jaar. In de logboeken van de USS Eldridge is hierover niets terug te vinden, maar logboeken kunnen achteraf worden veranderd, temeer omdat het logboek van de gehele oorlogsperiode niet teruggevonden is, met uitzondering van de periode van het Philadelphia Experiment. 

Volgens de marine wordt het Philadelphia Experiment verward met andere proeven uit die tijd. Eenzelfde soort experiment vond plaats in de jaren vijftig. Men probeerde in die periode de USS Timmerman onzichtbaar te maken, hetgeen resulteerde in krachtige elektronische ontladingen. De flitsen waren imposant en de marine zegt dat dit experiment is verward met het verhaal van de USS Eldridge. 

Carl Allan en Morris K. Jessup

Een belangrijke getuige van het Philadelphia experiment is Carlos Miguele Allende, ook wel Carl Allen genoemd. Hij claimt dat hij alles heeft geobserveerd vanaf een ander schip. Als Dr Morris K. Jessup in 1955 een boek over Ufo’s publiceert, schrijft Allende hem wat hij allemaal heeft meegemaakt, maar dit is zelfs voor Jessup te bizar om in een boek op te nemen. 

Philadelphia Experiment - Jessup

Een van de exemplaren van Jessup’s boek komt bij de geheime dienst terecht. Dit exemplaar is voorzien van notities in de kantlijnen, waaruit blijkt dat iemand het boek goed heeft bestudeerd. Bovendien getuigen de opmerkingen van een bijzondere kennis over hetgeen dr. Jessup schrijft. Men besluit aan dr. Jessup te vragen of hij weet wie het boek van aantekening heeft voorzien. Hij herkent het handschrift van Carlos Miguele Allende. Dit is aanleiding om de oude brieven nog eens grondig te bestuderen. Helaas is Allende tegen die tijd onvindbaar.

Dr. Jessup pleegt in 1959 onverwacht zelfmoord. Volgens veel mensen is er sprake van moord. Hij zou die dag een afspraak hebben met een goede vriend en collega om aan hem uit de doeken te doen wat hij had ontdekt.  

Al Bielek, de tijdreiziger

Na de dood van dr. Jessup zou er nog een getuige verschijnen, Al Bielek. Hij heeft zijn verhaal meerdere malen verteld, onder andere op Coast to Coast AM Radio. Op dat moment hoorde ik voor het eerst over zijn bestaan. Ook had hij een website over dit onderwerp. Bielek is een paar jaar geleden overleden. 

Als men het verhaal van Allende al vreemd vindt, dan is het verhaal van Bielek al helemaal ongeloofwaardig.

Hij vertelde dat hij tijdens het experiment aan boord was en in de tijd heeft gereisd. Opmerkelijk is dat Bielek zich pas dingen is gaan herinneren nadat hij een film heeft gezien over het Philadelphia experiment. Overigens is het een intelligente man en net zo min als ik durf in te staan voor zijn integriteit, wil ik hem afdoen als een pathologische leugenaar. Laten we het er maar bij houden dat zijn verhaal behoorlijk fantastisch is.

Een paar van zijn statements:

  • De techniek is van buitenaardse afkomst, maar de generator is uitgevonden door Thomas Henry Moray;

Wikipedia:

Thomas Henry Moray (Salt Lake City28 augustus 1892 – Salt Lake City, 18 mei 1974) was een Amerikaanse uitvinder van vrije energie apparaten.

Moray ontving een doctoraat in de elektrotechniek aan de Universiteit van Uppsala en ontwikkelde wat hij noemde de “Moray Valve” – een apparaat voor het extraheren van “stralende energie” uit de “energiegolven van het heelal”, waarvan hij dacht dat het een onuitputtelijke energiebron kon zijn.

In de jaren 1930 meldde Moray dat hij en zijn familie was bedreigd en beschoten bij verschillende gelegenheden en zijn laboratorium geplunderd om zijn vrije energie-onderzoek en publieke demonstraties te stoppen.

  • Albert Einstein, John von Neumann en Tesla waren betrokken bij het experiment;
  • Het principe achter het experiment is de “Unified field Theory” of wel de unificatietheorie, dat alles met alles verenigt. Deze theorie zegt o.a. dat zwaartekracht en magnetische energie met elkaar verbonden zijn. Einstein was hier inderdaad mee bezig, maar zou de theorie nooit hebben kunnen bewijzen (of wellicht is het wel bewezen, maar wordt het nog geheim gehouden omdat via deze theorie allerlei onmogelijke dingen mogelijk worden – misschien ook wel zoiets als wat er met de USS Eldridge gebeurd zou zijn).
John von Nuemann
John von Neumann - ENERGY.GOV, Public domain, via Wikimedia Commons
Philadelphia experiment - Tesla
Nicholas Tesla - Unknown authorUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Voor heel weinig geld dit Engelstalige E-book:

Is het Philadelphia Experiment mogelijk?

De werkwijze zou zijn om twee “Tesla-coils” (electromagneten) op het schip te plaatsen. Dit soort experimenten zijn bewijsbaar en daadwerkelijk gedaan, getuige het experiment op de USS Zimmerman. De kracht die hierbij vrijkomt is sterker dan de zwaartekracht volgens Bielek.
Ik heb geen idee of het mogelijk is, maar sommige wetenschappelijke onderzoekers zeggen dat het theoretisch mogelijk zou zijn, alhoewel de beweringen van Bielek niet gedetailleerd genoeg zijn om het daadwerkelijk uit te proberen.

Nicola Tesla
Nicola Tesla - Unknown authorUnknown author, Public domain, via Wikimedia Commons

Effect op de bemanning

Tijdens het experiment was er sprake van een groene mist rond de USS Eldridge. Dit punt wordt in het algemeen voor waar aangenomen. 

Voor het experiment is een tijdelijke bemanning ingezet. De USS Eldridge zou ernstige schade op hebben gelopen. Na die tijd heeft het schip niet meer behoorlijk gefunctioneerd.
De effecten op de bemanning worden op verschillende manieren beschreven. Hierboven beschreef ik al dat er sprake was van een integratie met het schip. Dat veel van hen psychische problemen krijgen wordt ook voor waar aangenomen, maar dat sommigen bij tijd en wijle onzichtbaar werden of konden bevriezen in de tijd is minder voor de hand liggend.

Dit zijn effecten die Allende beschrijft in zijn brieven aan Jessup. Volgens zijn zeggen zijn hier getuigen van. Het vries-effect wordt ook wel het ‘zeeman-effect’ genoemd. Uiteindelijk zijn alle bemanningsleden bij de marine weggegaan omdat het geestelijk niet meer aankonden.

Hiertegenover staat dat de vaste bemanning, inclusief de kapitein, zegt dat de USS Eldridge in die periode niet in Philadelphia is geweest. Hebben we hier te maken met een cover-up van de marine?

Ik neig te geloven dat het verhaal van het Philadelphia experiment een fantasieverhaal is, al is het idee van een mysterieuze verdwijning en terugkeer van een oorlogsschip wel een heel intrigerend en spannend verhaal.

Als je meer wilt zien dan raad ik je onderstaande film van History net aan. 

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave