Languedoc – Het mysterie van Rennes le Chateau

Rennes Le Chateau
Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin
Share on email

Midden in het katharenland ligt het dorpje Rennes le Château. Het is vooral bekend omdat de priester, Bérenger Saunièreopeens heel veel geld uitgaf. Tot op de dag van vandaag weet men niet hoe de priester aan zijn geld kwam. 

Les Fouilles sont interdites!

Zo’n 40 kilometer ten zuiden van Carcassonne ligt aan de D52(een zijweg van de D118) het plaatsje Rennes le Château. Zo op het eerstegezicht een oninteressant dorpje op een heuveltop. Zodra je het dorpje binnenkomt zie je in de bocht het vreemde bord “Les Fouilles sont interdites” of “Opgravingen zijn verboden”. Dit moet de achteloze bezoeker toch aan het denken zetten…

Voor een onwetend persoon is er niet veel bijzonders te zien aan dit dorpje. Het zal hem verbazen dat het hier in de zomer druk is in de nauwe straatjes. Hij hoort allerlei talen spreken en misschien hoort hij wel iets fluisteren over Maria Magdalena, het graf van Jezus of misschien wel over de Graal of de Ark des Verbonds. Want het dorp is het centrum van allerlei geruchten en – als je de verhalen mag geloven – is het een ontmoetingsplaats van geheime genootschappen. Allemaal op zoek naar het geheim van Rennes le Chateau.

Het Magdalena Mysterie
Koop bij bol.com

HET MARIG MAGDALENA MYSTERIE

Het Magdalena Mysterie is een trilogie van de amerikaanse schrijfster Kathleen McGowan. Het is een absolute pageturner. 
Begin bij het deel één en laat je door het spannende verhaal meeslepen.  

Accursed treasure of Rennes le Chateau
Koop bij bol.com

THE ACCURSED TREASURE OF RENNES LE CHATEAU

Dit is het boek dat Henri Lincoln heeft geinspireerd tot het schrijven van het boek ‘Het Heilige Bloed en de Heilige Graal’. Er is helaas geen Nederlandse vertaling van verschenen. Je kunt het ook in het Frans kopen. 

Vraie Langue
Koop bij bol.com

LA VRAIE LANGUE CELTIQUE 

Geschreven door Henri Boudet. Een raadselachtig boek met verwijzingen naar de oertaal, die volgens Boudet nog het meest aan het  Engels doet denken. De verwijzingen zijn soms zo cryptisch dat het boek wordt beschouwd als een schatkaart of inwijdingsweg.

Wat is het mysterie van Rennes le Chateau?

 

Rennes le Chateau is vooral beroemd om het feit dat een tamelijk onbekende dorpspriester, Berenger Sauniere,  plotseling steenrijk is geworden. Met een beetje geld dat hij van de gemeente had ontvangen en een geldbedrag dat hij had gekregen van de Comtesse de Chambord (1817-1886) begon hij aan de broodnodige restauratie van zijn kerk. In zijn dagboeken documenteerde hij de restauratiewerkzaamheden. 
Op 21 september 1891 werden die restauratie abrupt gestopt en berichtte hij in zijn dagboek: “Découverte d’un tombeau”. Daarna leek het geld binnen te stromen.

Rennes le Chateau
Bérenger Saunière voor zijn kerk

Belangrijk bezoek (Habsbourg)

Saunière kocht een deel van de heuveltop, waar het dorp op ligt, en gaf grof geld uit aan een bibliotheek die hij in een toren huisvestte. Ook bouwde hij een villa, waarin hij bejaarde pastoors wilde onderbrengen. Hij legde een extravagante tuin aan en ontving daar beroemde personen. Eén daarvan was Johan Salvator van Habsbourg. Dit meldt de plaatselijke historicus Pierre Jarnac. De onverwachte komst van deze adellijke persoonlijkheid is door de politie in Couiza vastgelegd en is in het plaatselijk archief terug te vinden.

Vreemde zaken

De pastoor gedroeg zich vreemd. Hij maakte met zijn huishoudster lange wandelingen in de omgeving. Ze namen manden voor zware stenen mee. Volgens de oude dorpsbewoners ontwijdde hij samen met haar de begraafplaats en vernietigde hij grafstenen. Toch mochten de dorpelingen hem graag. Toen hij later in zijn leven werd vervolgd en tenslotte uit zijn ambt werd ontzet, bleven ze hem trouw en volgden ze zijn diensten in de serre van villa Bethanie. Saunière stierf in 1917 en liet zijn bezittingen na aan zijn huishoudster, Marie Denarnaud.

Noël Corbu wordt de nieuwe eigenaar 

Na de tweede wereldoorlog verkocht Marie Denarnaud het domein aan Noël Corbu, die van villa Bethanie een hotel maakte. Ze beloofde hem ooit een geheim te vertellen dat hem ontzettend rijk zou maken, maar ze stierf voordat ze haar belofte kon inlossen. 

Corbu gebruikte het verhaal van de schat van de priester om klanten naar zijn hotel en zijn restaurant te trekken. Hij werd een aantal keer geïnterviewd door de krant. In de jaren zestig werd het plaatsje veelvuldig bezocht door schatgravers, die gaten en tunnels groeven om de schat te vinden. Vandaar het bord bij de ingang: ”Opgravingen zijn verboden”, want de opgravingen ondermijnden de huizen in het dorp.

 In de jaren zeventig werd het mysterie opnieuw onder de aandacht gebracht, nu door de Engelse journalist Henry Lincoln. Ook speelde het mysterie een belangrijke rol in De Da Vincicode van Dan Brown.
Dankzij al deze media aandacht is het plaatsje nu een trekpleister voor avonturiers en schatzoekers.

De priorij van Sion

Toen Henry Lincoln zich ging verdiepen in het mysterie kwam hij in aanraking met Pierre Plantard. Plantard presenteerde zich als een grootmeester van een geheim genootschap, de priorij van Sion. Later bleek dat hij dit genootschap hoogstwaarschijnlijk zelf verzonnen had. Hoe dan ook, het genootschap beschermde de koninklijke bloedlijn, startend bij de Merovingers. Plantard zelf stamde (volgens eigen zeggen) van deze bloedlijn af, maar toen de conclusie van het onderzoek was dat het hier om de bloedlijn van Jezus zelf zou gaan, nam hij toch wat meer afstand van deze claim. 
 

Wie was Pierre Plantard?

Rennes le Chateau Pierre Plantard
Pierre Plantard - Bron foto onbekend

Waarschijnlijk dat Plantard de rol van troonopvolger claimde om op die manier aanspraak te maken op de schat die in deze regio verborgen zou zijn. Er was immers een perkament gevonden met een geheime boodschap (A DAGOBERT II ROI ET A SION EST CE TRESOR ET IL EST LÀ MORT, DEZE SCHAT BEHOORT AAN KONING DAGOBERT II  EN AAN SION EN HIJ IS DAAR DOOD). Maar het kan ook zijn dat Plantard ‘plezier’ had in het mysterie en daar een eigen mysterie aan toe heeft gevoegd.

Tot zo ver de achtergrond van het mysterie. Maar wat moet je nu echt gezien hebben als je dit dorp bezoekt?

1. De kerk

Toen ik in mei 2017 voor de zoveelste keer het kerkje wilde bezoeken was de deur afgeplakt met roodwit lint. Het was onmogelijk om naar binnen te gaan. Van een bekende die ik op straat aansprak, hoorde ik dat de kerk het doelwit van een terroristische aanslag was geweest. Later bleek dat de aanslag meer het werk was van een verwarde vrouw. Ze had zowel de duivel bij de ingang als de voorstelling van Maria Magdalena op het altaar beschadigd. Met een bijl was ze tekeer gegaan in het kerkje. De toegesnelde burgemeester had haar kalm weten te krijgen en toen ik voor de deur stond had de politie haar al afgevoerd.

De duivel bij de ingang

Rennes le Chateau - Asmodeus

De kerk in Rennes le Chateau is één van de weinige kerken waar je begroet wordt door de duivel. Met een schelp gevuld met wijwater op zijn hoofd is hij gedwongen om de mensen op zijn knieën te begroeten. Met uitpuilende ogen en een vertrokken grijns kijkt Asmodeus (want die naam heeft hij in de loop der jaren gekregen) naar een plek op de vloer. Dat wil zeggen, hij keek, want als het beeld inmiddels is hersteld dan is het een kopie van een replica. Asmodeus was zijn hoofd namelijk al eens eerder verloren. In de jaren tachtig heeft iemand een oog uit de kop gestolen en in de jaren negentig zijn hele hoofd. 

De duivel met een wijwater vat op zijn hoofd is niet zo vreemd als het lijkt. Het symbool van een duivel die onder het gewicht van het wijwater bijna bezwijkt kom je vaker tegen. Maar deze duivel lijkt nauwelijks te bezwijken. Hij draagt de schelp, met daarboven op ook nog eens vier engelen, triomfantelijk. Nee, deze duivel geeft zich  niet zo snel over aan de christelijke symboliek.

Maria Magdalena

Lopen we naar het altaar waar de verwarde vrouw Maria Magdalena ook van haar hoofd beroofde dan staan we wederom voor een vreemd tafereel. Op de achtergrond zien we de letters J.M. Zou het de afkorting van Jezus en Maria kunnen zijn, een verwijzing naar een huwelijk tussen deze twee? Bekijk dan ook de glas in lood ramen. Het zijn taferelen uit het leven van Maria Magdalena en Jezus. De opstanding van haar broer Lazarus en het oliën van de voeten van Jezus.

asmodeus

De duivel bij de ingang 

Rennes le Chateau asmodeus beschadigd
overzicht kerk rennes le chateau

De kerk met het altaar met Maria Magdalena

Rennes le Chateau Maria Magdalena beschadigd

Update maart 2019

Hieronder de laatste versie van de duivel bij de ingang. In maart 2019 werd de restauratie afgerond. Volgens insiders is dit de originele kop die in de jaren negentig was gestolen. Ik weet niet of dat waar is, maar de ietwat schele blik is veel intenser dan de blik van voor de beschadiging.  

RlC_asmodeus

‘Terribilis est locus iste’

Als je uitgekeken bent in de kerk is het tijd om weer naar buiten te stappen. Kijk eens omhoog bij de ingang en probeer te ontcijferen wat er boven de deur staat. “Terribilis est locus iste”. Heb je dat gevoeld, toen je binnen was? Heb je gemerkt dat je in een ontzagwekkende plaats bent geweest? Boven het logo van Paus Leo XIII kun je lezen dat deze kerk aan Maria Magdalena is gewijd. 

Als je buiten staat is het ook interessant om de muren van de kerk en de pastorie eens goed te bekijken. Je treft er meerdere jaartallen aan en stenen met vreemde symbolen.

De begraafplaats

Rennes le Chateau

De begraafplaats is niet meer toegankelijk voor publiek. Ooit hebben Claire Corbu en Antoine Captier ons meegenomen om daar rond te kijken. Voor Sauniere is in 2004 een nieuw graf gemaakt, het ligt in de tuin van villa Bethanie, maar of daar ook daadwerkelijk het lichaam van Sauniere in ligt betwijfel ik. Rond diezelfde tijd heeft men de begraafplaats grondig geschoond, dat wil zeggen dat er veel botten op het paadje onder de begraafplaats terecht zijn gekomen. Bovenstaande foto is uit 2008. Ondanks het feit dat het graf van Saunière officieel verplaatst is troffen we tot onze verbazing een steen aan die de grafsteen van Saunière zou zijn geweest. 

2. Het museum

Ik heb het museum voor het laatst in 2007 bezocht. Na die tijd zijn er veel restauraties en verbouwingen geweest. Wie in het Rennes le Chateau van nu rondwandelt zal weinig terugzien van de originele inrichting van villa Bethanie en de pastorie. En toch is het de moeite waard om het entreekaartje te kopen om het museum te bezoeken.

3. Villa Bethanie

De villa met zijn ruime kamers is tussen 1901 en 1905 gebouwd onder leiding van Eli Bot. In 1909 werd er een speciale kapel aan vast gebouwd zodat Sauniere zijn missen kon blijven uitvoeren. Dit werd later een soort serre. Toen Marie Denarnaud het huis erfde had ze geen geld om de eigendomsbelasting te betalen en – zoals eerder gezegd – verkocht het in 1955 aan Noel Corbu, die er een hotel van maakte.

Rennes le Chateau villa Bethanie

Een oude foto uit de tijd van Saunière met op de voorgrond bij de vijver de pastoor (rechtsonder in het zwart) en Marie Denarnaud

4. De pastorie

Over de pastorie wordt verteld dat Sauniere er aanvankelijk niet in kon wonen omdat het zo bouwvallig was. Na de broodnodige restauraties heeft hij er uiteindelijk tot zijn dood gewoond. Sindsdien heeft de pastorie weer enkele verbouwingen gehad. Bij de laatste restauratie heeft men overigens een kijkgat gevonden; het was mogelijk om de kerk vanuit de pastorie onopvallend in de gaten te houden. 

5. De tuinen van de priester

Een deel van de tuinen is alleen te bezichtigen als je een museumkaartje hebt. Het graf van Sauniere dat je daar tegenkomt is niet origineel. Via de tuinen kun je bij de tour Magdala komen en over de “vestingmuur” lopen.

Een ander deel van de tuin is een restaurant geworden. Rond de door Sauniere aangelegde vijver is het er goed toeven.

6. Tour Magdala

Tour Magdala was de voormalige bibliotheek van Saunière. Over deze bibliotheek wordt verteld dat de priester in zijn leven prachtige boeken heeft verzameld en dat het een archivaris 3 maanden heeft gekost om alle boeken te archiveren. 

7. De (voormalige) parkeerplaats

De parkeerplaats en de tuin daarnaast is een favoriet plekje voor de mensen uit de omgeving om rond zonsondergang naar toe te gaan. Maar ook vroeg in de ochtend is het uitzicht spectaculair. Als de wolken nog in het dal hangen heeft het landschap iets sprookjesachtig.

Rennes le Chateau
Rennes le Chateau tour Magdala

8. De (boek)winkels

Toen ik voor het eerst in Rennes le Chateau kwam was er één boekwinkel, tevens internetcafé. Tegenwoordig zijn er meerdere boekwinkels en ook in het museum zijn boeken over het mysterie te koop. Steeds meer inwoners van Rennes le Chateau proberen een graantje mee te pikken van het toerisme. De winkels wisselen snel van eigenaar en thema, maar dat neemt niet weg dat het leuk is om een uurtje door de straten van dit bijzondere dorpje te slenteren.

9. Een wandeling rond het dorp

 Als je het paadje bij de Tour Magdala volgt kun je onder het terrein van de priester lopen. Je loopt dan onder langs de begraafplaats, het kasteel en je komt uit bij de parkeerplaats. Het is een wandeling van hoogstens tien minuten, maar wel leuk om te maken. 
 

10. Fontein en pilaar ‘Elisabeth van Buren’

HET HEILIGE BLOED EN DE HEILIGE GRAAL

Absoluut een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in het mysterie van Rennes le Chateau.
Veel mensen die geinteresseerd zijn geraakt in het mysterie van Rennes le Chateau zijn met dit boek begonnen.
Nog meer boeken over dit onderwerp bekijken?

Heilige bloed en heilige graal
Rennes le Chateau vanBuren

Elizabeth van Buren was een rijke, excentrieke Amerikaanse vrouw, die een tijdlang in de regio heeft gewoond. Bij de ingang van het dorp tref je een soort van gedenkteken aan, dat ze heeft laten maken. Het is een fontein met vier leeuwen en een Grieks uitziende pilaar. Een pijl van coniferen is een aanwijzing voor buitenaardse wezens. Elizabeth zag Rennes le Chateau als het centrum van de aarde en was ervan overtuigd dat hier een bovennatuurlijke gebeurtenis plaats zou vinden.

Ter orientatie: ca. 700 meter ten zuiden van Rennes le Chateau. 

Perfecte zaklamp voor onderweg

Deze herlaadbare USB zaklamp is perfect voor vakantie, onderweg, meterkast, in de auto en camper of caravan. Vervaardigd uit kwalitatief aluminium allooi voelt deze zaklamp uiterest robuust aan en dankzij de kwalitatieve LED spots geniet hij een brandtijd tot liefst 100.000 uren. De zaklamp bevat verder een krachtige 2000 mAh batterij die door middel van de ingebouwde USB-poort eenvoudig via USB-poort van een laptop, netsnoeradapter of autolader altijd en overal kan worden opgeladen. Het meenemen van vervangende batterijen is dus nooit meer nodig!

En nog meer informatie...

Als je tijd hebt en meer over het mysterie wilt horen dan kun je hieronder de films van Henry Lincoln bekijken:

Waar ligt: Rennes-le-Château

copyright

Het is toegestaan de eigen gemaakte foto’s van deze website te gebruiken, mits je aan bronvermelding doet. 

Vind je mijn foto’s leuk? Dit is mijn toestel: 

Christine

Profielfoto Christine van der Pol

Mijn naam is Christine. Mysteries en reizen vind ik al meer dan een halve eeuw lang een geweldige combinatie. 

Cadeauwinkel

Recente artikelen

Kaart
Klik op de interactieve kaart voor meer bestemmingen
Booking.com
Miljoenen artikelen