BIJZONDERE BESTEMMINGEN

Logo Wereld

VREEMDE VERHALEN

Het Mausoleum van Halicarnassus, een bijzondere liefdesverklaring

mausoleum van Halicarnassus

De stad Halicarnassus was ooit een bruisende metropool aan de kust van Turkije. Tegenwoordig is het een archeologische vindplaats in de Turkse stad Bodrum. Het bekendste monument in Halicarnassus is het Mausoleum. Ondanks de ruïnes is het Mausoleum nog steeds een indrukwekkend gezicht. Het staat op een heuvel die over de stad uitkijkt, en zijn enorme omvang is onmiskenbaar.

 

Wat is het Mausoleum van Halicarnassus?

Het Mausoleum van Halicarnassus was ooit een graftombe, gebouwd voor koning Mausolus van Karië en zijn vrouw, koningin Artemisia II. Ontworpen door de Griekse architecten Pythius en Satyros was het een van de meest impossante bouwwerk uit die tijd. 

Het mausoleum werd dan ook beschouwd als één van de zeven wereldwonderen van de antieke wereld.

Koning Mausolus was de oudste zoon van Hekatomnos van Mylasa en behoorde tot de Hekatomniden-dynastie; zijn twee broers waren Idrieus en Pixodaros, zijn zusters Artemisia II en Ada. Van 377-353 vC genoot hij de status van heerser (of satraap) van Karië dankzij een machtige positie, gecreëerd door zijn vader. Karië of Carië was een landstreek ten zuidwesten van Klein-Azie. 

Karie, Carie, Caria

Mausolos trouwde met zijn zuster Artimisia, die zeestrateeg was. Zij was ook de opvolgster van Mausolus.
Na zijn dood werd ze waanzinnig van verdriet. Volgens de verhalen mengde ze de as van haar overleden man in haar drankjes. Ook liet ze een indrukwekkende tombe bouwen voor zijn overblijfselen. Deze tombe leek meer op een paleis dan op een grafmonument. Er wordt zelfs gezegd dat ze de laatste jaren van haar leven in deze tombe woonde, gewoon om maar dicht bij haar geliefde man te zijn. 

Een tombe of gedenkmonument voor een beroemde dode wordt nog steeds een Mausoleum genoemd, een verwijzing naar deze prachtige tombe voor koning Mausolus.

 

Hoe zag het Mausoleum van Halicarnassus eruit?

Volgens de beschrijving van Plinius de Oudere (23-79 CE) was het Mausoleum van Halicarnassus bijna vierkant, met een totale omtrek van 125 meter. Het was omgeven door 36 zuilen en de top was een 24 treden tellende piramide met daarop een marmeren strijdwagen met vier paarden.

De buitenkant van het Mausoleum was versierd met beelden van mensen, leeuwen, paarden en andere dieren van verschillende grootte. Ornamenten maakten het bouwwerk nog indrukwekkender. Vier beroemde Griekse beeldhouwers (Bryaxis, Leochares, Scopas en Timotheus) beeldhouwden de beelden en waren elk verantwoordelijk voor één zijde.

 

Heemskerck Mausolee d Halicarnasse V

Op dit moment zijn de enige overblijfselen van het Mausoleum de fundamenten en een bescheiden museum. Veel van de overgebleven beelden zijn te bewonderen in het British Museum. Er daar zijn verschillende friesplaten te bewonderen die de oorlog tussen de Grieken en de Amazones uitbeelden.

Twee beelden, meestal geïdentificeerd als Mausolus en zijn vrouw, zijn ook te zien in het British Museum.

In 150 na Christus schreef een Romeinse retoricus, Lucianus Samosatensis:

“Het Mausoleum van Halicarnassus is in grootte of schoonheid met geen enkel ander bouwwerk te vergelijken. Het is versierd met prachtige kunstwerken, waaronder marmeren afbeeldingen van mensen en paarden.”

Ook moderne architecten werden geïnspireerd door het Mausoleum van Halicarnassus, en de resultaten hiervan zijn over de hele wereld te vinden. Bekende voorbeelden zijn het ontwerp van de “Shrine of Remembrance” in Melbourne en het “Masonic House van de Temple of the Scottish Rite” in Washington DC.

 

Wanneer werd het Mausoleum vernietigd?

In de dertiende eeuw vond er een enorme aardbeving plaats. Het Mausoleum stortte in. Geleidelijk aan verwijderden de Johannieters de resten van de ruïne.  Deze werden gebruikt om het fort van Sint-Petrus aan de haven te bouwen.

De restanten van het mausoleum zijn herkenbaar aan de grijsgroene kubusvormige stenen die verwerkt zijn in de muren van het fort.

 

Fort St Peter

Kun je de restanten van het Mausoleum bezoeken?

Er is niet veel over van Halicarnassus, maar als je de site hebt bezocht, kun je in ieder geval zeggen dat je één van de zeven wereldwonderen uit de oudheid hebt gezien.

Het ligt in het centrum van Bodrum en is gemakkelijk te bezoeken. Tegenwoordig is het gebied rond het mausoleum ingericht als een openluchtmuseum.

Zodra je je kaartje krijgt en naar binnen gaat, zie je rechts een huis in Bodrum-stijl.
Reliëfs, modellen, tekeningen en andere overblijfselen van het mausoleum worden getoond in het hoge gebouw aan de linkerkant.

Je kunt het Mausoleum van Halicarnassus elke dag van de week bezoeken, behalve op maandag. Het entree is 14 Turkse Lira (minder dan 1 euro )en is elke dag geopend van 8:30 tot 20:00 uur.

 

mausoleum halicarnassus

Wat kun je in Bodrum doen?

Bodrum is een leuke stad om te bezoeken. Het is niet alleen historisch interessant, je kunt er heerlijk eten, en het heeft een bruisend nachtleven. Er zijn een paar mooie stranden in de buurt.
Als je historische plaatsen wilt bezoeken is er – naast het mausoleum – genoeg te ontdekken:

  1. Het oude fort van de St. Petrus staat ook bekend als het kasteel van de Tempeliers. Volgens sommige bronnen hebben de Tempeliers stenen van het mausoleum gebruikt om dit kasteel te bouwen. Zoals eerder aangegeven, waren het echter de Johannieters (opvolgers van de Tempeliers) die het mausoleum plunderden voor bouwstenen.
  2. In het kasteel bevindt zich een van beroemdste bezienswaardigheden van Bodrum: het museum voor onderwaterarcheologie, waar je oude gebruiksvoorwerpen, scheepsresten en aardewerk kunt bekijken. 
  3. De oude stad van Bodrum is zeker een bezoek waard. De belangrijkste bezienswaardigheden in de oude stad zijn de kleine huisjes in de smalle steegjes. Gelegen in Off Kale Sokak, net achter het Sint-Pieterskasteel, herinnert de oude stad aan wat ooit een klein vissersdorpje was. Hoewel er veel verbouwingen zijn geweest, is de sfeer van de oude stad authentiek gebleven.
  4. De oude poort, Myndos Kapisi, is een overblijfsel van het fort van koning Mausolus. Het maakt deel uit van de oude stadsmuren. Als je langs de muren wandelt, vind diverse je oude ruïnes en tombes. Je kunt er ook oude mozaïeken vinden. 
  5. De bazaar in Bodrum verkoopt alles wat je kunt bedenken. Er is een grote verscheidenheid aan winkels en hoewel de prijzen voor Turkse begrippen hoog zijn, vindt u er authentieke Turkse voorwerpen zoals textiel en aardewerk.
bazaar Middel

Verblijf

Booking.com

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave