BIJZONDERE BESTEMMINGEN

Logo Wereld

VREEMDE VERHALEN

1972: Mysterieuze UFO boven Taizé (Saône-et-Loire)

Ufo boven Taizé

Wij hebben een huis in de omgeving van Taizé. Het heeft de naam l’Amandier en het heeft een eigen website met interessante informatie over de omgeving. Die site is beslist de moeite waard als je geïnteresseerd bent in de regio Saône-et-Loire.
Het verhaal over een UFO boven Taizé vonden we echter meer op MysterieuzeWereld.nl passen. 

Een van de meest indrukwekkende en goed gedocumenteerde UFO verschijningen vond plaats in de nacht van 11 op 12 Augustus 1972 in Taizé. De UFO boven Taizé is door minimaal 35 jonge mensen gezien. Later bleek dat de UFO ook gesignaleerd was door automobilisten op de weg tussen Cluny en Mâcon. Het mysterieuze object was bijna 3 uur zichtbaar.

Wat is Taizé?

Taizé is een oecumenische kloostergemeenschap die vernoemd is naar het plaatsje waarin het ligt. Er wonen ongeveer honderd protestantse en katholieke broeders van verschillende nationaliteiten.

De stichter is Roger Schutz, die in de jaren veertig een huis kocht in dit dorp. In de oorlog bood hij onderdak aan vluchtelingen, maar in 1942 werd het huis door de Gestapo ingenomen. Schutz was op dat moment in Zwitserland om fondsen te werven. In de jaren veertig schreef Schutz over zijn idealen en geloofsbeleving. Dit zou een aantal jonge mannen aantrekken die in 1944 met hem naar Frankrijk gingen. In Taizé verzorgden ze Duitse krijgsgevangenen en organiseerden ze opvang voor weeskinderen.

In 1949 werd de gemeenschap (Communauté) opgericht. Zeven broeders die zich in geloof met elkaar verbonden voelden, legden een gelofte af van celibaat, gemeenschap en eenvoud. De gemeenschap groeide en de broeders verspreiden zich over de wereld om mensen hulp en troost te bieden in omstandigheden waarin men niet altijd vrij is om het christelijke geloof te belijden.

De plek in Taizé oefent een enorme aantrekkingskracht uit op jongeren van allerlei nationaliteiten. Ze bezoeken de bijeenkomsten van de broeders en buiten de bijeenkomsten is er ruimte voor discussie, gebed en muziek.

Eén van de geliefde plekjes waar de jongeren in de jaren zeventig bijeenkwamen, was de Cratère, een soort natuurlijk amfitheater dat uitkeek over de vallei.
In de nacht van 11 op 12 augustus 1972 verscheen op ongeveer anderhalve kilometer van deze plek een onbekend object.

De landing

De landing van het object is gezien door Renate Faa uit Sardinië. 

Ze slaakte een opgewonden kreet toen ze een voorwerp zag dat door de lucht schoot. Was het een vallende ster of was het daar te groot voor? Omdat het een bewolkte avond was, viel het object dat zich met grote snelheid door de lucht verplaatste haar op. Het voorval vond ten westen van Taizé plaats. Er is daar sprake van een glooiend landschap. 

Geen van de aanwezigen heeft de lichtflits gezien, maar men kon wel wel een sigaarvormig voorwerp onderscheiden dat zich op of net boven de heuvel voor hen bevond. Een aantal dacht dat er een bus stond en dat het licht door de ramen naar buiten scheen. De grotere lampen konden de koplampen zijn.

Er was sprake van een fluitend geluid, dat meer te voelen dan te horen was.

Op onderzoek!

Een paar jongelui, waaronder Renate Faa, besloten op onderzoek te gaan. Ze hadden een inschatting gemaakt dat het object niet al te ver weg was en makkelijk lopend te bereiken was.
Misschien was de initiatiefnemer Francois Tantot. Hij legt achteraf een verklaring bij de politie af over deze vreemde nacht. Twee jongens hadden zich bij hen aangesloten: een Italiaanse student en een iemand uit Dijon. Wie dit precies waren is niet bekend.

Ufo boven taize

Gele en oranje lichten

Toen de groep het voorwerp naderde, zagen ze dat het object gele en oranje lichten had. Ook leken er schijven omheen te vliegen.
De jongeren vertelden van twee sterke lichten, die als een soort koplampen schenen en drie bundels die iets minder groot waren. Ze schenen naar beneden.
Het licht was niet altijd even fel, maar als de koplampen veel licht gaven, leken de schijven die erom heen vlogen ook meer licht te geven. Sommige jongeren beschreven de bundels meer als een soort verlichte pilaren. Volgens hen leken ze massief.

Op de schijf waren twee grote gele bollen en verder sprak Tantot over een soort patrijspoorten die niet altijd zichtbaar waren. Twee oranje bollen leken zich los van het grote object te bewegen.

De mysterieuze hooiberg

Na ongeveer 500 meter kwamen ze bij een donkere massa in de vorm van een hooiberg die de weg versperde. Toen ze dichterbij wilden komen, verscheen er een heg tussen hen en de hooiberg. Ze wisten zeker dat deze heg er niet eerder was.

Een van de jongens richtte zijn zaklamp op de heg, maar de straal van de lamp werd afgebogen naar boven. Rond het object met de vorm van een hooiberg danste een rood licht.

De jongelui durfden niet verder te gaan. De schotel was verder weg dan ze dachten en ze hadden sterk de indruk dat de donkere massa hen de weg wilde versperren. Ze bleven de schotel dus vanaf deze positie observeren.

Om 4.40 uur keerden de kleinere schijven terug naar de schotel en gingen de lichten uit. Eén van de jongelui scheen nu met zijn zaklamp naar het object. Plotseling ging één van de vijf lichtstralen weer aan en richtte zich recht op de groep jongeren. Het licht was zo verblindend dat ze hun ogen moesten beschermen. Daarna schoot het object weg richting Cluny en bleef er alleen een blauwachtige mist over. Het begon te regenen.

De jongeren wilden terugkeren naar Taizé en ontdekten dat de mysterieuze heg of hooiberg die hen de weg versperde, was verdwenen.

Getuigen op straat

Na deze bijzondere ervaring stapte Francois Tantot in zijn auto om naar Mâcon te rijden, waar hij woonde.

Onderweg stond een aantal auto’s stil en meerdere mensen keken naar het object dat hij net nog in Taizé had gezien. Het was nu te zien in een open veld aan de kant van de weg in de buurt van Jalogny.

Tantot besloot erop af te gaan, maar toen hij dichterbij kwam was het plotseling verdwenen.

Onderzoek door Tantot

Na twee dagen besloot Francois Tantot naar de Gendarmerie in Cluny te gaan. Zijn getuigenis werd daar met een bandrecorder opgenomen. Daarna informeerde Tantot de schrijver van het UFO Magazine Lumieres Dans La Nuit. 

Met een groepje vrienden, waaronder iemand van het UFO Magazine, ging hij op onderzoek uit. Daar waar ze veronderstelden dat het geheimzinnige object was geland, troffen ze plekken aan waar iets had gebrand. De boer verklaarde echter dat hij op die plekken nat hooi had verbrand dat was gaan schimmelen.
Men vond in het bos (en het is mij niet helemaal duidelijk waar en waarom men in een bos ging kijken) een afgebroken tak van een esp. De bladeren zagen er vreemd uit met allemaal witte puntjes en poeder. 

De tak was ongeveer 6 meter groot en leek van de boom afgescheurd. Men heeft de tak en bladeren laten analyseren, maar hier kon men niets uit opmaken. De schrijver van het artikel, J. Tyrode, noemt zichzelf als hij ontdekt dat de tak wel op een heel bijzondere manier van de boom is gescheurd. Je kunt op de afbeelding hieronder klikken om het artikel in het Frans te lezen. De Engelse vertaling kun je hier downloaden, 

Vraagtekens

Toen ik voor het eerst over deze verschijning las, was ik opgetogen. Meer dan 30 mensen waren getuigen van de verschijning van een UFO, waarvan vier op nader onderzoek waren uitgegaan.

Van het groepje van vier onderzoekers kennen we slechts twee namen. R. Faa (uit Sardinië) heeft hier de naam Renata gekregen, maar ze kon ook Renanta heten. De andere naam is Francois Tantot. En deze Francois Tantot was degene die een paar dagen later verslag deed bij de politie en J. Tyrode van het UFO Magazine benaderde.

Voor zover ik kan nagaan waren en zijn de andere getuigen niet meer te achterhalen.

Francois Tantot of Francois de Mâcon

Op het internet circuleert een biografie, geschreven door een vriend van Tantot. Zijn naam is Bertrand Méheust. Hij vertelt het verhaal van de mediamieke kunstenaar Francois Tantot, die via zijn kunst uiting geeft aan zijn fantasierijke ervaringen. Hij was geïnteresseerd in alchemie en omringde zich met bijzondere vrienden uit de wereld van de esoterie en Joodse mystiek. 

Voor deze Tantot was de belevenis van augustus 1972 de start van een soort cultus. Dertig jaar lang bezocht hij met zijn vrienden de plek van de verschijning. Op die nachten was hij de sjamaan, die zijn vrienden meenam in de wereld van het onverklaarbare. Wat er precies voorviel op die avonden, wil de schrijver niet kwijt. Wel vertelt hij dat Francois in 1977 besluit om schilder te worden en dat pad vanaf dat moment serieus bewandelde.

De wereld van Tantot

Ik geloof dat Tantot een bijzondere ervaring heeft gehad in de nacht van 12 Augustus 1972. Een ervaring die zoveel indruk op hem maakte dat hij een aantal dagen later besloot de politie te informeren en een UFO-magazine te benaderen. Waarschijnlijk is die nachtelijke ervaring getriggerd door hetgeen Renate Faa heeft gezien, maar wat er precies heeft plaatsgevonden, blijft een mysterie.

In die bijzondere sfeer van Taizé geloofde Tantot wellicht in een verschijning en de kreet van Renata was de aanleiding voor zijn kunstzinnige geest hier een vorm aan te geven. Het lichtobject werd een UFO en in zijn fantasie ging hij op onderzoek uit. 

Het feit dat hij J. Tyrode benaderde getuigt van interesse voor het UFO fenomeen. Sterker nog, bepaalde gebeurtenissen die hij beschrijft, komen overeen met eerdere getuigenissen uit hetzelfde blad. Tyrode gebruikt dit als argument om de authenticiteit van de verschijning te onderstrepen, maar volgens mij heeft Tantot verschillende getuigenissen uit eerdere jaargangen gecombineerd tot zijn persoonlijke ervaring.

Was er eigenlijk wel een UFO boven Taizé?

Een gebeurtenis die zo gedetailleerd was beschreven en waar zoveel mensen getuigen van waren, deed in de jaren zeventig veel stof opwaaien. Uiteraard werd er onafhankelijk onderzoek naar gedaan. Dit wordt onder andere beschreven in OVNI lueurs sceptiques (Les dossiers de S.O. n°3). Ik moet eerlijk zeggen dat ik het boek niet in mijn bezit heb, maar ik heb wel een samenvatting van wat de onderzoekers hebben ontdekt.

De sceptische boer en jeu de boules

De communauteit was in de omgeving niet bij iedereen populair. Zo had een boer in de omgeving een zoeklicht dat in WOII werd gebruikt om vliegtuigen te spotten. Hij ontstak dit licht soms en vertelde dan aan zijn vrienden dat de mensen in Taizé hun verschijning zouden hebben: “Beins tiens, je vais leur faire des apparitions de la Vierge”. Een dergelijk zoeklicht op iemand richten, heeft absoluut een verblindend effect.

Bovendien lijkt deze bundel op een mistige avond op een bijna massieve pilaar van licht. 

lichtkanon
Voorbeeld van een lichtkanon uit WOII (bron Wikipedia)

Niet ver van deze boer was een jeu de boulesbaan. Deze baan werd aan beide kanten verlicht door lampen van meer dan 1000 Watt. Op de bijbehorende parkeerplaats waren twee natrium lampen, die een geel/oranje licht geven. Al met al geeft dit onder mistige condities in combinatie met af en aan rijdende auto’s waarschijnlijk de illusie van een moederschip omringd door schijven met rode lichten aan de zijkanten.

De enige vraag die je dan nog kunt stellen, is of er op de avond van 11 augustus 1972 een toernooi werd gehouden dat tot laat in de nacht doorging. Ik weet het niet en ik ken de betreffende jeu de boules baan niet, maar misschien bestaat deze niet meer. Als we weer naar Taizé gaan, zullen we dat eens nader onderzoeken. 

Een prachtig verhaal

Volgens de schrijvers van het boek zou een combinatie van dit alles op een regenachtige avond de illusie van een luchtschip kunnen geven. Gecombineerd met de levendige fantasie van Tantot ontstond een geweldig verhaal dat het midden houdt tussen fantasie en werkelijkheid en dat zeker stof biedt tot nader onderzoek. 

Hieronder de Engelstalige video over dit onderwerp, waaruit blijkt dat er misschien toch wel meer aan de hand was…

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave