BIJZONDERE BESTEMMINGEN

Logo Wereld

VREEMDE VERHALEN

Vijf onbekende bezienswaardigheden in Rome

Rome - Coloseum

Rome is één van de mooiste plekken die je maar kunt bezoeken in Europa. Het is een stad met een rijke geschiedenis en een bezoekje aan deze Italiaanse hoofdstad staat garant voor veel nieuwe indrukken.

Wat zijn de top vijf onbekende bezienswaardigheden in Rome?

Als je de bekende bezienswaardigheden van Rome al hebt bezocht of als je de drukte van Rome wilt afwisselen met een bezoek aan een plaats, die minder bekend is, maar wel een relatie heeft met een mysterie, dan is onderstaande lijst beslist de moeite waard.

 1. Museo delle Anime Purgatorio
 2. Catacombe van Priscilla
 3. Porta Alchemica
 4. Santa Maria degli Angeli e dei Martiri
 5. Ostia Antica
Booking.com

Meseo delle Anime Purgatorio

Waar ga je heen als je dood gaat? 

Volgens het Museo delle Anime Purgatorio is dat duidelijk. Je belandt eerst in het vagevuur. De bijzondere collectie in dit museum bestaat uit bewijsstukken van zielen, die vastzitten in het vagevuur. De verzameling bestaat uit documenten en foto’s van manifestaties uit deze geesteswereld.

Deze bijzondere verzameling is samengesteld door de priester Victor Juoët. Hij stichtte in 1893 Associazione del Sacro Cuore del Suffragio delle Anime del Purgatorio (Vereniging van het Heilige Hart voor de Voorbede van de Arme Zielen in het Vagevuur).
Hij had grond aangekocht waarop een kerk werd gebouwd. Toen een deel van de kerk een paar jaar na de bouw in 1897 afbrandde, meende hij in het vuur een gezicht te zien met een ongelukkige uitdrukking. Voor hem was dit het bewijs, dat een ziel van een gestorvene, die veroordeeld was tot het vagevuur, in contact wilde komen met de levenden.

Meseo delle Anime Purgatorio
Meseo delle Anime Purgatorio

Voor de priester was dit reden om Europa af te reizen op zoek naar meer bewijzen. Voorwerpen uit Italië, Frankrijk, België en Duitsland werden door hem bij elkaar gebracht. De oudste vondst dateert uit 1637.
De documenten en voorwerpen zouden aantonen dat de doden vanuit het vagevuur met de levenden in contact wilden komen om voor hen te bidden (voorbede te doen) voor een veilige en snelle tocht naar het hemelse paradijs.

Het kleine museum is gevestigd in de kerk die stamt uit de 18e eeuw, Chiesa del Sacro Cuore del Suffragio. De kerk is sowieso de moeite waard om te bezoeken en het museum dat gevestigd is in de sacristie van de kerk zal je zeker iets geven om over na te denken. Het is een ongewoon museum dat echt een bezoekje waard is. 

Praktische informatie Museo delle Anime Purgatorio

Lungotevere Prati 18, Rome

OPENINGSTIJDEN
10.00 – 12.30 & 17.00-19.00

Catacombe van Priscilla

Het bezoeken van catacomben in Rome is sowieso een interessante excursie. Veel mensen vinden het spectaculair om tussen de schedels en botten van mensen te lopen die duizenden jaren geleden zijn overleden.
Als je – net als ik – niet zo geïnteresseerd bent in die sensatie, dan is een bezoek aan de catacombe van Priscilla een prachtig alternatief.

In de Catacombe van Priscilla tref je namelijk niet zoveel botten en schedels meer aan. Je kunt er wel talloze fresco’s vinden. De catacomben zijn gebouwd in de 2e eeuw na Christus en diende tot de 4e eeuw als begraafplaats voor Christenen. Het is gelegen in een oude turfsteenmijn, door deze locatie is het voor een lange tijd verborgen gebleven.

Na de herontdekking in de 16e eeuw zijn veel voorwerpen gestolen en zijn er fresco’s beschadigd. Na een restauratie van 5 jaar zijn de catacomben in 2013 opnieuw opengesteld voor het publiek.

Inmiddels is het dan ook de ideale plek om de prachtige fresco’s te bekijken van afbeeldingen uit het oude en nieuwe testament. Op één fresco staat een vrouw gekleed in een priestergewaad met haar armen omhoog. Het zou kunnen dat dit bewijst dat vrouwen in het vroege Christendom wel degelijk een functie als priester konden bekleden. Ook zou de catacombe de oudste afbeelding ter wereld bevatten van Maria met Kind.

Dankzij de prachtige fresco’s beschouwen veel mensen deze begraafplaats als de mooiste catacomben van Rome.

Wie was Priscilla?

Priscilla en haar echtgenoot Aquila waren tentenmakers en worden een aantal keer in het nieuwe testament genoemd. Als vrienden van Paulus hebben ze hem zelfs uit de gevangenis in Rome bevrijd. Ze reisden met hem naar Efeze en worden ook nog een keer genoemd in relatie tot de bekering van een zekere Apollos. Na de dood van Keizer Claudius keren ze terug naar Rome en worden in de brief aan de Romeinen hartelijk door Paulus gegroet en bedankt (Romeinen 16 : 3,4).

Praktische informatie Catacombe van Priscilla

Via Salaria, 430, 00199 Roma RM, Italië
 

OPENINGSTIJDEN
09.00 – 12.00
14.00 – 17.00
Gesloten op maandag

TARIEVEN
Gewone kaart € 8,00
Gereduceerde kaart € 5,00

Mocht je toch de toeristische bestemmingen willen bezoeken, zorg er dan in ieder geval voor dat je vooraf kaarten koopt zodat je niet in de rij hoeft te staan: 

Porta Alchemica

De Porta Alchemica staat bekend als een plek waar een echt mysterie heeft plaatsvonden. Het is gebouwd in de vroege 17e eeuw door de Romeinse markies Massimiliano Palombara. Hij was vermoedelijk een lid van de groep die ook wel bekend stond als de Alchemisten van Palazzo Riario.

Deze groep is bekend geworden door de alchemisten Giuseppe Francesco Borri en Massimiliano Palombara. De leden kwamen samen om zich af te zetten tegen de macht van de kerk; deze had het namelijk niet zo op de mensen die wetenschap aanhielden als hoogste doel. Op de deur van deze poort kan je talloze soorten tekeningen en symbolen vinden.

alchemistische deur

Volgens de legendes was het één van de alchemisten gelukt om een metaal om te zetten in goud. Hij zou weg zijn gegaan van een bijeenkomst zonder dat hij het recept heeft door kunnen vertellen aan een ander lid. Het recept zelf? Dat is verdwenen, maar men zegt dat de aanwijzingen ervan in deze poort zijn terug te vinden.  

Vroeger had de villa 5 poorten, vandaag de dag staat er nog maar een overeind. Aan weerzijde van de poort staan nog twee wezens, die doen denken aan de God Bes van de Egyptenaren. Ze houden het midden tussen een dwerg en een reus.

Het embleem boven de deur is terug te vinden in een boek van Henricus Madathanas, een alchemist uit de 17e eeuw. Het is ook teruggevonden bij de papieren van Berenger Sauniere, de priester uit Rennes le Chateau, die op mysterieuze wijze rijk is geworden. Omdat het embleem de letters B.S. (Berenger Sauniere) bevatte, werd gedacht dat het een ex libris van de priester betrof. Het symbool is ook bekend bij de Rozenkruisers.

alchemistisch embleem

De 7 tekens op de rand van de deur komen uit een ander alchemistisch werk. Het stellen planeten voor en de daarbij horende metalen. De teksten luiden:

 • Saturnus / lood – als uit zwarte kraaien in jouw huis witte duiven geboren worden, dan zal men je wijs noemen
 • Jupiter / tin – De diameter van een bol, de tau van een cirkel en het kruis van een globe brengt de blinde geen geluk
 • Mars/ijzer – Hij die kan branden met water en wassen met vuur maakt een hemel van de aarde en een kostbare aarde van de hemel
 • Venus/Brons – Als je aarde op zijn kop kunt laten vliegen dan kun je met haar vleugels onstuimig water in steen veranderen.
 • Mercurius/ Kwik – Als azoth en vuur Latona reinigen verschijnt Diana ongekleed
 • Maan / Antimoon – Onze dode zoon leeft, keert terug uit het vuur als een koning en verheugt zich in vervoegingen van de geheime leer (het occulte).
 • Vitriool – het is een occult werk van ware wijsheid om de aarde te openen zodat zij de redding van de mensen kan bewerkstelligen.
Porta Magica
Henry Carrington Bolton - Henry Carrington Bolton, Public domain, via Wikimedia Commons

Praktische informatie Porta Alchemica

De poort bevindt zich in een slecht onderhouden park, de Piazza Vittorio Emanuelle II. Het moet je echt interesseren om ernaar op zoek te gaan, want je kunt het alleen van achter een hek bekijken.

Santa Maria degli Angeli e dei Martiri

Deze basiliek van Onze Lieve Vrouw van de Engelen en Martelaren is gewijd aan de 40000 christelijke dwangarbeiders die rond 300 na Christus ingezet waren om de Thermen van Diocletianus te bouwen.

In 1541 had de priester Antonio Lo Duca een visioen van zeven engelen en martelaren. Hij was ervan overtuigd dat er een kerk gebouwd moest worden op de plek van de thermen en kreeg uiteindelijk gehoor bij paus Pius IV. Michelangelo kreeg de opdracht de centrale ruimte van het badhuis van de thermen om te bouwen tot het schip van de kerk.

Linea Clementina
Jean-Pol GRANDMONT, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Linea Clementina
Jean-Pol GRANDMONT, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Linea Clementina
Foto: Jean-Pol GRANDMONT

De kerk is indrukwekkend, maar dat geldt voor veel kerken in Rome. De reden om deze kerk te bezoeken heeft te maken met de Linea Clementina, een meridiaan dat door paus Clemens XI in 1702 is laten bouwen door de astronoom Francesco Bianchini. 

Deze lijn doet sterk denken aan de meridiaan zoals je die in de St Sulpice in Parijs terug kunt vinden. Beide meridianen stammen uit het begin van de 18e eeuw en dienen ervoor om te berekenen wanneer Pasen plaats vindt.

Praktische informatie Linea Clementina

Piazza delle Republica, Rome

OPENINGSTIJDEN
dagelijks: 7.00 – 18.30

Een heel andere manier om op vakantie te gaan is om te genieten van een cruise. CruiseReizen.nl biedt de laagste prijs garantie, persoonlijke service en geen boekingskosten.

Op CruiseReizen.nl kunt je duizenden cruises inzien, vergelijken en vrijblijvend een optie nemen en is aangesloten bij de ANVR (05138), SGR (3640), Calamiteitenfonds en IATA.

Ostia Antica

Ostia Antica ligt ongeveer 30 kilometer buiten Rome. Ik ben hier in 2018 voor het eerst geweest. Ik was onder de indruk van de ruïnes die hier terug te vinden zijn. Lopend door de overblijfselen van deze voormalige haven geeft je de indruk of de tijd heeft stilgestaan.

Hier werden onder andere stoffen en producten uit Griekenland verhandeld. De oude stad ligt gelegen aan de riviermonding van de Tiber, maar je moet vandaag de dag nog een eind lopen om de zee te bereiken. Zo erg is het landschap veranderd.

De stad dateert al van 640 voor Christus en hij is gesticht door de koning Ancus Martinus. Om deze plek te bezoeken zou ik zeker een aantal uren uittrekken. Met een forum, tempels, thermen, pakhuizen en een theater krijg je een indruk hoe de oude Romeinen hebben geleefd.  

Ostia Antica

Voor mij staat Ostio Antica met stip op nummer één om te bezoeken als je de hectiek en drukte van de stad even achter je wilt laten. Het is nog niet ontdekt door het grote publiek en je kunt je bezoek goed combineren met een paar uurtjes aan de kust.

Praktische informatie Ostia Antica

Viale dei Romagnoli, 717, 00119 Roma RM, Italië

OPENINGSTIJDEN
: afhankelijk van het seizoen van 8.30 tot 3.30 (winter) en 18.00 (zomer)
Maandag gesloten.

Kosten: €10,00

Of doe een georganiseerde tour met een deskundige gids:

Er zijn veel bijzondere en mysterieuze plekken in Rome te vinden. Dit is mijn top vijf. Zijn er plaatsen in Rome waar jij erg enthousiast over bent? Laat het weten in een reactie. 

Even voorstellen

Profielfoto Christine

Mijn naam is Christine en ik ben gek op mysteries en vreemde verhalen! 

Ik bezoek graag bijzondere plekken en probeer er zoveel mogelijk over te lezen. Wat ik ontdek, deel ik op deze website. Graag nodig ik je uit om lid te worden van ons forum. Daar bespreken we wat ons bezighoudt over het mysterieuze en onverklaarbare.

RecenteBerichten

Inhoudsopgave