Parijs is één van de meest mysterieuze steden van Europa. Het is een stad met een rijke geschiedenis en talloze interessante en bijzondere bezienswaardigheden. Dit zijn de top 7 geheime en mysterieuze plekken in Parijs.
Wat zijn de geheime bezienswaardigheden in Parijs?
De top zeven minder bekende plekken in Parijs zijn:
- Arènes de Lutece (arena van Lutetia)
- Église Saint-Sulpice
- Panthéon
- Rue Mouffetard
- Jardin du Luxembourg
- Église Saint-Germain-des-Près
- De Meter
Fietstocht door Parijs
- Arènes de Lutece
- Église Saint-Sulpice
- Pantheon
- Rue Mouffetard
- Jardin du Luxembourg
- Église Saint-Germain-des-Près
- De Meter
Arena van Lutetia (Arènes de Lutece)
Lutetia vormt de basis voor de huidige Franse hoofdstad Parijs. Voordat de Romeinen Parijs bezetten was het een Keltische Nederzetting, de hoofdstad van de Keltische stam Parissii. In 52 werd de plaats veroverd door het Romeinse Rijk en groeide het uit tot een kleine stad met ongeveer 8000 inwoners en kreeg het een theater (Arena van Lutetia) en thermen.
De arena werd gebruikt voor theateropvoeringen, circusvoorstellingen en sport evenementen. Ook werden er gevechten gehouden, meestal tussen mens en dier of tussen dieren onderling. In het onderste terras zijn 5 ruimtes teruggevonden, mogelijk kooien waarin de dieren gevangen werden gehouden.
De Romeinen en rijke mensen uit de stad kregen plekken op de onderste delen van het terras. De plaatsen boven waren voor het gewone volk. Om de toeschouwers voor de zon te beschermen werd een laken (Latijn: velarium) over de onderste terrassen gespannen. Het theater bood uitzicht over de twee rivieren in Parijs, de Seine en de Bièvre.
In 275 vond de invasie van de Barbaren plaats. De arena werd gesloopt en de stenen werden gebruikt om de stadsmuren te versterken. Maar toen koning Chilperic I (? – 584) aan het bewind kwam, werd de arena weer in zijn oude glorie hersteld.
In de 13e eeuw werd de arena wederom afgebroken. Dit keer gebruikte Filips II de stenen om een muur (de Philippe Auguste muur) rond de stad te bouwen. Delen van deze muur zijn nog steeds terug te vinden. De arena zelf werd opgevuld, zodat er niets meer van terug te vinden was.
Ondanks het feit dat de naam van de wijk (Arènes) bleef herinneren aan het feit dat hier een arena moest zijn geweest, bleef de exacte locatie van de arena verborgen tot het einde van de 19e eeuw. Toen men op deze plek een tramstation wilde aanleggen vond met een deel van de arena terug. De Franse dichter en staatsman Victor Hugo (1802-1885) maakte zich hard voor de reconstructie van de arena.
Deze foto geeft ons een indruk van hoe de arena er na de restauratie uit heeft gezien. Na de ontmanteling van de trams en de invoering van de Metro in 1916 werd nader onderzoek gedaan. Uiteindelijk is een deel van de Arena opgeofferd aan de bouw van huizen.
De arena is een bijzondere bezienswaardigheid in Parijs. Het is nu een stadsplein waar regelmatig petanque wordt gespeeld.
De kerk van Saint-Sulpice, écht bezienswaardig!
De huidige kerk van Saint-Sulpice is gebouwd over een romaanse kerk uit de 13e eeuw. Dit gebouw is in 1646 volledig herbouwd door de priester Jean Jacques Olier (1608-1657) die niet alleen een kerk maar ook een seminarium stichtte. Deze kerk is net iets kleiner dan de Notre Dame van Parijs en is als toeristische attractie veel minder bekend.
Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk gebruikt om de Godin van de Rede te vereren, een lot dat veel kerken aan het eind van de 18e eeuw met elkaar deelden.
De liefhebbers van het raadsel van Rennes-le-Chateau hebben vast van Saint-Sulpice gehoord. Niet alleen zou de priester van dit Franse dorpje naar Parijs zijn afgereisd om de abt van Saint-Sulpice te spreken; een plattegrond van – en verwijzingen naar – deze enigmatische kerk is ook terug te vinden in Le Serpent Rouge.
Le Serpent Rouge maakt onderdeel uit van Les Dossiers Secret, een dossier, dat terug te vinden is in de Nationale Bibliotheek van Parijs. Het bevat onder andere informatie over de priorij van Sion, een geheim genootschap dat veelvuldig opduikt in het raadsel van Rennes le Chateau. Op onderstaande kaart ziet men de lijn lopen van de gnomon (zonnewijzer). Men denkt dat de P en de S aan de weerszijden van de lijn verwijzen naar de Priorij van Sion.
In Le Serpent Rouge is een verwijzing naar het teken dat DELACROIX heeft gegeven in een van de drie schilderijen in de Kapel van de Engelen (zie afbeelding). Wat dat voor teken is, weet ik niet. Mocht je een idee hebben dan hoor ik dag graag.
Als je de Saint-Sulpice binnenkomt zie je rechts de Kapel van de Engelen. Hier hangen de drie schilderijen van Delacroix. Alle schilderijen hebben een engel als hoofdpersoon. Het eerste schilderij verbeeldt de strijd van Jacob met een Engel. Op het tweede schilderij overwint de engel Michael een rode slang (le serpent rouge). Het derde schilderij stelt Heliodorus voor die uit de tempel wordt verjaagd door engelen na een mislukte poging de tempelschatten te stelen. Deze schilderijen zijn onlangs gerestaureerd en zien er prachtig uit.
De authenticiteit Le Serpent Rouge en Les Dossiers Secret is aanvechtbaar. Hierdoor is de relatie tussen Rennes le Chateau en de Saint-Sulpice ook niet zeker. Dit neemt niet weg dat de kerk met zijn zonnewijzer absoluut en bezoek waard is.
De Saint-Sulpice speelt ook een rol in de Da Vinci Code van Dan Brown. Dan Brown verwijst hierin naar de zonnewijzer, die in de kerk te vinden is, en verwart deze met de meridiaan van Parijs. Overigens baseert hij deze vergissing op teksten uit Les Dossiers Secret.
De plot van de Da Vinci Code is namelijk afkomstig uit dit dossier. Brown beschouwt in zijn boek de Priorij van Sion als de beschermers van de heilige bloedlijn (nageslacht van Jezus). Overigens heeft Brown zich gebaseerd op Het Heilige Bloed en de Heilige Graal. De schrijvers van dit boek waren de eersten die Les Dossiers Secret hebben onderzocht en beschreven.
De zonnewijzer van Saint-Sulpice is één van de drie mysterieuze monumenten van Parijs, die ik elders op deze site beschrijf.
HET HEILIGE BLOED EN DE HEILIGE GRAAL
Absoluut een aanrader voor iedereen die zich wil verdiepen in het mysterie van Rennes le Chateau.
Veel mensen die geïnteresseerd zijn geraakt in het mysterie van Rennes le Chateau zijn met dit boek begonnen.
Nog meer boeken over dit onderwerp bekijken?
Panthéon van Parijs, een van de mooiste gebouwen in Parijs
Toen Lodewijk de XV in 1744 genas van een verschrikkelijke ziekte gaf hij de opdracht een kerk te bouwen. De opdracht werd gegund aan de bekende architect Jacques-Germain Soufflot, die zich liet inspireren door het Panthéon in Rome. Het is dan ook één van de indrukwekkendste gebouwen in Parijs.
In 1757 werd het fundament gelegd, maar toen het gebouw in 1791 klaar was was de Franse Revolutie een feit. De eens zo populaire koning was in 1774 overleden aan pokken. Hij werd zonder ceremonieel begraven om een volksfeest te voorkomen. Zijn slappe en ondoeltreffende regering was mede aanleiding van de Franse Revolutie, die 15 jaar na zijn dood uitbrak. De Franse Revolutie zou gepaard gaan met ontkerstening. Kerken werden met geweld en vernieling omgevormd tot tempels van de rede.
Het Panthéon werd in 1791 dan ook niet in gebruik genomen als een kerk. Het werd een mausoleum, waar bekende en beroemde Franse mannen werden begraven. De eerste persoon, die deze eer te beurt viel, was graaf Honoré Gabriel Mirabeau. Deze graaf was een Franse revolutionair en schrijver.
Toen een paar jaar later bleek dat hij had geprobeerd de koning in het zadel te houden, werd aan zijn integriteit als revolutionair getwijfeld. Zijn lichaam werd in 1794 uit het Panthéon verwijderd.
In 1791 werd ook Voltaire in de crypte onder gebracht, later gevolgd door Rousseau.
In 1822 werd het Panthéon ingewijd als kerk. Het gerucht ging dat de lichamen van Voltaire en Rousseau na de verbouwing naar een kerkhof waren verplaatst. Ondanks het feit dat dit door de kerk werd tegengesproken, duurde het tot 1897 voordat het gerucht definitief werd ontzenuwd. De graven werden in dat jaar teruggevonden en heropend.
De laatste persoon die in het Panthéon is bijgezet (2018) was de Joodse Simone Veil. Ze was een zeer populaire Franse advocate en politica.
Er is één Nederlander in het Panthéon begraven, namelijk Jan Willem de Winter uit Kampen.
Vanaf 1851 deed de Franse Fysicus Leon Foucault onderzoek naar de draaiing van de aarde. Hiertoe hing hij in de koepel van het Panthéon een bol van 28.3 kilo aan een touw van 67 meter. Uit de beweging die de slinger maakte kan men afleiden dat de aarde draait. De originele slinger is later verplaatst naar het Musée des arts et métiers (Museum van kunsten en beroepen). Sinds 2000 hangt er een kopie van deze slinger in het Panthéon.
Rue Mouffetard, de leukste straat in Parijs
Dit is de oudste weg van Parijs. Oorspronkelijk maakte het deel uit van de Romeinse weg van Parijs naar Lyon. In 1254 wordt de weg voor het eerst genoemd, maar pas in 1754 kwam het binnen de grenzen van Parijs te liggen.
Het straatje heeft een middeleeuws karakter en staat bij de Parijzenaars bekend als La Mouffe.
Jardin du Luxembourg, een rustige attractie in Parijs
Als je een Italië liefhebber bent en het gevoel hebt dat dit park je bekend voorkomt, dan zou dat kunnen. Marie de Medici heeft het laten aanleggen na de dood van haar echtgenoot Hendrik IV. Ze wilde een tuin, die haar deed denken aan haar geboortestreek, haar geliefde Toscane.
Tegenwoordig zetelt het senaat in het Palais du Luxembourg. Maar het heeft tijdens de Franse Revolutie dienst gedaan als gevangenis.
De rust van het park trekt doordeweeks veel studenten, die in de ijzeren stoelen rondom de vijver studeren of lezen. In het weekeinde en vooral op zondag is het Jardin du Luxembourg een leuke attractie voor gezinnen met kinderen. Naast de terrassen, brede lanen en standbeelden heeft het park ook een openluchtcafé, poppentheater, tennisbanen, muziektent en een imkerschool.
Saint-Germain-des-Prés, een bijzondere kerk in het mooste arrondissement in Parijs
Dit is de oudste kerk en ook het oudste gebouw in Parijs. Vroeger was hier een abdij, die door Childebert I werd opgericht. Childebert had twee interessante relikwieën meegenomen uit Spanje, na zijn schermutselingen met de Visigothen. Eén van de relieken was de stola of mantel van Sint Vincent. Deze had Childebert gekregen van de bisschop van Saragossa. Het andere reliek zou een splinter van het kruis zijn, maar de geschiedenis hierover is wat vager.
De abdij werd vaak geplunderd door de Vikingen. Het lag namelijk net buiten de stadsmuren van Parijs. In 1014 werd het opnieuw herbouwd en werd het opgedragen aan de bisschop van Parijs, Saint Germain. Omdat het buiten Parijs lag, in de velden, kreeg het de toevoeging des prés (in de weiden). Voor de Franse revolutie behoorde de abdij toe aan de Mauristen, een congregatie van intellectuele benedictijnse monniken. De Mauristen werd ook wel de orde van geleerden genoemd, in hun orde waren meer dan 200 schrijvers opgenomen. De orde is ontbonden tijdens de Franse Revolutie in 1789.
Tegenwoordig ligt de kerk in één van de meest chique wijken in Parijs. Het zesde arrondissement trekt met zijn stijlvolle winkels en restaurants een deftig publiek aan. Als je van kunst en antiek houdt kun je prima terecht bij de kunstgaleries op Rue de Seine en de antiekwinkels op Rue Verneuil. Houd je van het nachtleven ga dan naar één van de gezellige café’s.
De meter
De Franse Academie van Wetenschappen definieerden in 1791 de meter als het tien miljoenste deel van de afstand op zeeniveau van de noordpool tot de evenaar, gemeten langs de Meridiaan van Parijs. Dit klinkt simpeler dan het is, want die afstand moest nog worden vastgesteld. Uiteindelijk zou het jaren duren voordat de definitieve meter zijn lengte zou krijgen.
Pas in 1799 kon de wiskundige astronoom Jean-Babtiste Joseph Delambre de meter definitief presenteren. Er werden 16 messing staven gemaakt. Op de Rue de Vaugirard 36 is de laatste daarvan terug te vinden.
Fietstocht door Parijs
- Arènes de Lutece
- Église Saint-Sulpice
- Pantheon
- Rue Mouffetard
- Jardin du Luxembourg
- Église Saint-Germain-des-Près
- De Meter
Dit waren de zeven plekken die je met bovenstaande fietstocht bezoekt. Heb jij nog adviezen voor mensen die Parijs willen bezoeken? Laat dan je advies hieronder bij de reacties achter.
Parijs in vogelvlucht